Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 21 jan 2019

Copycat Movies in Hollywood – beter goed gejat?

Het lijkt er tegenwoordig weleens op alsof niets meer echt ”nieuw” is. Dit omdat er door de jaren heen zoveel games, boeken en films zijn verschenen dat het lastig is om nog iets origineels te bedenken. De vraag is nu: geeft dat filmstudio’s het recht om elkaar maar schaamteloos te kopiëren?

Copycat Movies

Zoals we in de intro al zeiden is het vandaag de dag lastig om een verhaal te bedenken dat compleet nieuw is. Al helemaal als je bedenkt dat de Scarface film met Al Pacino eigenlijk ook een remake was. Of dat zelfs The Godfather op een boek gebaseerd is.

Het hoeft echter niet verkeerd te zijn als men zich door een eerdere film of boek heeft laten inspireren. Regisseur Quentin Tarantino haalt bijvoorbeeld regelmatig elementen uit oude klassiekers, geeft daar zijn eigen draai aan en maakt hiermee ijzersterke films.

Toch is het anders wanneer men overduidelijk elkaars films na gaat maken. Denk bijvoorbeeld aan Olympus Has Fallen en White House Down welke beide in 2013 uitkwamen. Of de komedie’s No Strings Attached en Friends with Benefits, die qua titel eigenlijk al op hetzelfde neerkwamen.

Dit verschijnsel wordt ook wel ”Copycat Movies” of ”Twin Films” genoemd. Waarom men dit doet kan verschillende redenen hebben. In sommige gevallen is het puur toeval, al blijkt het ook weleens voor te komen dan men bewust ideeën van elkaar steelt. Bijvoorbeeld personeelsleden welke eerst bij de ene studio een idee opdoen, om het vervolgens door te spelen aan hun nieuwe werkgever.

Hieronder nog wat voorbeelden van films die in de categorie Copycat Movies passen:

  • Nosferatu (1921) en Dracula (1931)
  • K-9 & Turner en Hooch (1989)
  • The Illusionist en The Prestige (2006)
  • Churchill en Darkest Hour (2017)
  • Utøya 22. juli en 22 july (2018)
  • Megalodon (2013) en The Meg (2018)

Het gaat hier echter wel om films van ongeveer dezelfde productiewaarde. Je hebt ook nog zogeheten ”Mockbusters”, wat vaak B-films zijn die op het succes van een populaire Hollywood titel willen meeliften. Daarover meer in de volgende blog!

Reageer op artikel:
Copycat Movies in Hollywood – beter goed gejat?
Sluiten