Mark Hofman
Mark Hofman Apps 22 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Corona-apps voldoen niet aan de eisen: overheid neemt heft in eigen hand

De overheid gaat zelf aan de slag met het maken van een corona-app. Dat is een beslissing die Minister Hugo De Jonge bekendmaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De zeven applicaties die afgelopen dagen voorbij kwamen in de appathon, voldeden niet aan alle gestelde eisen. Iets dat volgens De Jonge ook uit de uitkomsten van het broncode onderzoek en de pentesten naar buiten kwam. Daarom richt de overheid een eigen taskforce op om de app te ontwikkelen.

Overheid zelf aan de slag met corona-app

In de brief aan de Tweede Kamer wordt duidelijk dat de GGD, op het verzoek van Minister Hugo de Jonge, een taskforce inricht. In dit team worden het RIVM, de GGD zelf, virologen en epidemiologen nauw betrokken. De eisen die de GGD stelt aan digitale ondersteuning van het bron en contactonderzoek moeten nog preciezer worden. Dit team zal daar komende week mee moeten komen. Mochten deze eisen voldoen, dan kan de eventuele bouw van de applicaties starten.

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe het team wordt samengesteld. In de brief maakt De Jonge duidelijk daar op dit moment nog geen plan voor te hebben. Wel meldt de minister dat hij verder gaat op zijn eis van een openbare broncode. Het team dat aan het werk zal gaan krijgt de opdracht mee om alle oplossingen die ze maken open source te doen.

Minister Hugo De Jonge hoopt volgende week meer informatie te kunnen geven over de applicaties. De verwachting is dat er over vier weken een goed vervolgbesluit genomen kan worden, over hoe de apps kunnen worden ingezet.

Streng toezicht op de eisen

Zoals gezegd voldeden de zeven apps die in de appathon geïntroduceerd werden niet aan alle eisen. Dat moet wel om deze app te kunnen verantwoorden aan het Nederlandse volk. Minister De Jonge maakt duidelijk er in het nieuwe process zorg gedragen moeten worden aan veiligheid. Hierbij let de overheid op informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid.

Om te zorgen dat deze eisen worden nageleefd worden verschillende partijen ingeschakeld om dit te controleren. Het gaat in deze om de Autoriteit Persoonsgegevens, het College voor de Rechten van de Mens, het NCSC en de NCTV. Voordat de apps daadwerkelijk verschijnen, worden ze eerst getoetst op de gevolgen voor de nationale veiligheid en de grondrechten van burgers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Corona-apps voldoen niet aan de eisen: overheid neemt heft in eigen hand
Sluiten