Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 1 jul 2021

Onderzoekers: corona? Vermijd dan contact met je hond of kat

Heb je corona? Dan kun je beter niet je kat of hond knuffelen. De dieren kunnen ook besmet raken met het virus.

Gelukkig nemen de coronacijfers af in Nederland. We lijken dus weer een enigszins normale zomer te krijgen. Toch betekent het niet dat je het virus niet kunt krijgen. Het is nog steeds mogelijk om corona op te lopen. Niet alleen jij, maar ook je hond of kat kan ziek worden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Corona bij huisdieren

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan bij huishoudens waarbij het coronavirus 2 tot 200 dagen daarvoor was vastgesteld. In een mobiele dierenkliniek namen de onderzoekers een keelmonster en bloed af bij honden en katten uit deze huishoudens. Daaruit moest blijken of het huisdier het virus onder de leden had, of dat er antistoffen zijn aangemaakt.

In totaal zijn er 156 honden en 154 katten onderzocht. Bij 23 honden en 31 katten zijn er antistoffen aangetroffen. Uit de cijfers van het keelmonster bleek dat 7 honden en 6 katten het virus nog hadden.

Uiteindelijk blijkt dat er in 40 van de 196 onderzochte huishoudens corona is aangetroffen bij de huisdieren. Daaruit blijkt dus dat onze trouwe metgezellen wel degelijk ziek kunnen worden. Wel zijn de symptomen bij de honden en katten mild.

Vermijd contact

“Als je Covid hebt, moet je contact met je kat en hond vermijden, net zoals je bij andere mensen doet,” vertelt Dr. Els Broens van de Universiteit van Utrecht aan de BBC. “Het gevaar is niet de gezondheid van de dieren, maar het potentiële risico dat de dieren als reservoir van het virus dienen en het weer kunnen verspreiden onder de mensen.” Overigens hebben de onderzoekers nog geen aanwijzingen dat het virus zich verspreidt van huisdier op mens, maar dat is lastig vast te stellen als het virus zich snel verspreidt tussen mensen onderling.

Ook keken de onderzoekers of dieren het virus aan elkaar kunnen verspreiden. Het blijkt uit de cijfers echter niet dat de dieren elkaar besmetten met corona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Onderzoekers: corona? Vermijd dan contact met je hond of kat
Sluiten