Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Tech 29 apr 2020

Makers elektronisch mondkapje halen tonnen op: is dit de oplossing?

Terwijl het in Nederland nog steeds de vraag is wanneer er genoeg mondkapjes zijn in de strijd tegen het coronavirus, is er wellicht een alternatief: het elektronisch mondmasker.

De Atmoblue is op dit moment een hint op crowdfundplatform Indiegogo. Het masker dat in eerste instantie lijkt op een attribuut dat in Star Wars zou kunnen worden gebruikt, is een elektronisch mondkapje waarin de filters kunnen worden vervangen. Hierdoor is dus niet elke keer een nieuw mondkapje nodig. Een filter zou 150 uur meegaan, wat dus betekent dat het bij normaal dragen meer dan een week mee kan gaan.

Elektronisch mondkapje

In het mondkapje zitten daarnaast twee elektronische ventilatoren. Die moeten ervoor zorgen dat je meer zuurstof krijgt, wanneer het nodig is. Zo zou je zelfs met het mondmasker kunnen gaan sporten. Via een app is deze te besturen. Gewone mondkapjes kun je niet uren dragen omdat het ademhalen dan kan vermoeilijken. Het kapje is op te laden door middel van een USB-kabel.

Atmoblue elektronisch mondkapje
Het mondkapje is in verschillende kleuren verkrijgbaar. (Afbeelding: Atmoblue)

Uitvinder Leandro Rolon beweert dat het mondkapje voor 99,97 procent de lucht zuivert. Het heeft een zogenaamd H13 HEPA filter. Daarmee kan volgens de maker chemicaliën, bacteriën virussen, pollen en rook worden tegengehouden.

De Atmoblue is al sinds 2017 in ontwikkeling. Het mondkapje startte in 2017 als een onderzoeksproject en won toen verschillende prijzen zoals een Red Dot Design Award en werd eerste tijdens een start-up competitie in Shanghai. Het is dan ook sinds 2018 op de markt.

2,5 miljoen dollar

Toch zoekt het bedrijf achter de uitvinding meer geld. In totaal wil het nu 2,5 miljoen dollar binnenhalen om een speciale app te ontwikkelen voor de aansturing van het mondkapje. Op dit moment staat de teller op 570.000 dollar. Een los masker kost 110 euro en is volgens Atmoblue vanaf augustus leverbaar in verschillende kleuren

Indiegogo

Reageer op artikel:
Makers elektronisch mondkapje halen tonnen op: is dit de oplossing?
Sluiten