Coronavirus: Apple en Google komen met Bluetooth-tracking
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2FANP-65320405.jpg)
Het coronavirus heeft ook op technologisch gebied onverwachte gevolgen. Apple en Google komen met een gezamenlijk initiatief dat overheden moet helpen de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Er komt een techniek die via Bluetooth in kaart brengt wie met wie in contact is geweest. Privacy en veiligheid staan volgens de bedrijven centraal.
De bedrijven komen niet met eigen apps, maar met technieken die overheden helpen om apps te maken die besmettingen op kunnen sporen. Uiteindelijk moet de functionaliteit zelfs volledig in iOS en Android ingebouwd worden. In mei komt een eerste API beschikbaar.
Bluetooth-tracking tegen coronavirus
Het coronavirus verspreidt zich wanneer een besmet persoon in nauw contact met iemand anders is geweest. In kaart brengen wie met wie in contact is geweest, is daarom relevant. In Nederland broedt het kabinet op twee apps. Een om besmettingen op te sporen en een die meer informatie geeft. Apple en Google gaan het ontwikkelen van die apps makkelijker maken.
Het begint in mei. Dan zal er een nieuwe API voor app-makers beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ze door middel van Bluetooth-tracking bijhouden welke burgers bij elkaar in de buurt zijn geweest. Later komen de twee fabrikanten met een gezamenlijk trackingplatform dat identiek werkt op iOS en Android. Dat is robuuster dan een API en maakt een app bovendien overbodig. Het komt gewoon in de besturingssystemen te zitten. Deelname is vrijwillig en de bedrijven zeggen het systeem zo transparant mogelijk te maken.
Privacyvriendelijke methode
Belangrijk om te weten is dat dit systeem geen locatiegegevens nodig heeft. De GPS komt er niet aan te pas. Simpel gezegd, zendt een iPhone of Android-toestel straks steeds een Bluetooth-signaal met een anonieme en unieke code uit. Andere apparaten vangen die code op en registreren zo dat twee gebruikers bij elkaar in de buurt zijn geweest. De smartphones leggen simpel gezegd vast op een lijstje welke andere smartphone in de buurt is geweest. Zo kunnen nieuwe infectiehaarden worden opgemerkt en mensen op tijd worden gewaarschuwd.
Om permanente tracking te voorkomen, wordt de code/het ID van ieder apparaat iedere 15 minuten ververst. Zo kunnen burgers niet permanent gevolgd worden, maar kan wel vastgesteld worden dat twee burgers bij elkaar in de buurt zijn geweest. De unieke codes worden niet direct naar een centrale server gestuurd, maar blijven op de iPhone of het Android-toestel.
Zo werkt het stap-voor-stap
- Twee mensen zijn bij elkaar in de buurt. Hun telefoons wisselen het tracking ID via Bluetooth uit en houden ieder een lijstje bij met de codes die ze opgevangen hebben.
- Later wordt een van de twee mensen gediagnosticeerd met COVID-19.
- Nadat de gebruiker in de app heeft aangegeven dat hij besmet is, wordt gevraagd of hij alle unieke codes die zijn telefoon heeft gegenereerd naar een centrale server wil sturen.
- De app kijkt naar de unieke codes op de server en checkt daarna of er iemand op het lijstje staat met wie de eigenaar van de telefoon recent in contact is geweest.
- Er verschijnt een waarschuwing en de gebruiker krijgt verdere instructies.
Wil je dieper in de technologie graven? Apple heeft een overzicht met gedetailleerde technische documentatie gepubliceerd.