Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 17 februari 2020

Coronavirus bestrijden met QR-codes: zo wil China dat gaan doen

Het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19, spreidt zich steeds verder uit en zorgt voor steeds meer dodelijke slachtoffers. De Chinese regering moet met een oplossing komen en doet dat in de vorm van QR-codes. We zien de vraagtekens al boven je hoofd hangen.

Chinezen willen alle burgers voorzien van eigen QR-codes, zo meldt het ANP vanmiddag. Op deze manier zijn burgers beter in de gaten te houden en moet de verspreiding van het coronavirus tegengegaan worden. Betaalapplicatie AliPay, immens populair in China, heeft inmiddels al een proefversie gelanceerd in Hangzhou.

QR-codes tegen de verspreiding van het coronavirus

Alibaba, het moederbedrijf van betaalapplicatie Alipay, voert de test dus uit in miljoenenstad Hangzhou. Daar moeten alle inwoners een online formulier invullen waarin gegevens als paspoortnummers vereist worden. Daarnaast is het van belang dat ze laten weten wanneer ze voor het laatst buiten Hangzhou zijn geweest, waar ze precies naartoe zijn geweest en of ze bepaalde symptomen hebben die gepaard gaan met het coronavirus.

Wanneer dit proces achter de rug is krijgen de mensen die het formulier hebben ingevuld een QR-code op hun telefoon. De kleur van de QR-code is bepalend voor wat er daarna gebeurt. Dit zijn de drie categorieën waar inwoners in ingedeeld kunnen worden:

  • Groene QR-Code | Niets aan de hand, je mag vrij rondreizen
  • Gele QR-Code | Kans op infectie, je moet zeven dagen binnenblijven
  • Rode QR-Code | Kans op infectie is groot, blijf 14 dagen afgezonderd en laat van je horen via DingTalk.

DingTalk is een chat-applicatie die ook in handen is van Alibaba. 

Coronavirus China QR-Codes
Mondkapje ter bescherming van coronavirus (Afbeelding: Roman Plilipey / EPA)

Inwoners moeten vervolgens hun QR-codes scannen op stations en doorgaande wegen. Tegenover persbureau Reuters melden sommige inwoners dat hun code zelfs gescand is voordat ze boodschappen mochten doen. Alibaba is van plan om, samen met de Chinese regering, het systeem uit te breiden voor het hele land.

MWC 2020 afgelast

Op technologie-gebied zijn de gevolgen van het coronavirus ook te merken. Uiteraard is dit niet zo van belang als de gezondheid van mensen, maar het is wel degelijk merkbaar. Zo is de grootste smartphone-beurs van Europa, het Mobile World Congress 2020, geannuleerd wegens het coronavirus. Nadat verschillende bedrijven zich wegens gezondheidsrisico’s terugtrokken van de beurs, besloot de organisatie vorige week de knoop door te hakken.

Meer lezen over de beslissing? Check dan zeker even dit artikel!

Reageer op artikel:
Coronavirus bestrijden met QR-codes: zo wil China dat gaan doen
Sluiten