Coronavirus spreidt snel, paniek spreidt sneller: 5 geruststellende feiten over COVID-19

Het coronavirus, officieel COVID-19 genoemd, brak in januari uit. Vandaag spreidt niet alleen het virus zich snel uit maar ook de angst en paniek rondom het virus.

De Nederlandse overheid heeft een informatienummer voor het coronavirus beschikbaar gesteld (0800-1351). Dit nummer staat roodgloeiend. Dat het virus waar tot op heden nog geen vaccinatie tegen is ontwikkeld zorgwekkend is, staat buiten kijf. Maar het is belangrijk om niet in paniek te raken. Dus adem in, adem uit, en lees daarna de vijf feiten over COVID-19 die je wellicht gerust stellen.

1. We weten wat het virus is

De eerste COVID-19 gevallen werden in China gevonden op 31 december 2019. Slechts een week later, op 7 januari 2020 werd het virus al geïdentificeerd. De genetische samenstelling van het virus was 10 dagen nadat het virus werd ontdekt bekend. Deze informatie is belangrijk voor onderzoekers om te zien hoe het virus zich muteert.

2. Het virus is te detecteren

Wetend wat de genetische samenstelling van het virus is maakt het ook mogelijk om het te detecteren. Daarvoor is sinds 13 januari een test beschikbaar.

3. Mensen genezen ook van het coronavirus

Er zijn veel nieuwsberichten en koppen over het aantal doden door het Coronavirus. Dit aantal is, wat het ook is, te hoog en vreselijk nieuws. Het sterftecijfer van het virus ligt waarschijnlijk rond de 1 procent. Dit is een stuk minder dan eerdere cijfers van de World Health Organization. Die waren gebaseerd op het aantal doden gedeeld door het aantal officieel vastgestelde geïnfecteerden. Waarover je wellicht minder leest in het nieuws is het aantal mensen dat geneest van het virus. Zo zijn er 13 keer zo veel mensen die genezen van het coronavirus dan er aan overlijden, zo blijkt uit cijfers van het Center for Center for Systems Science and Engineering (CSSE) van de John Hopkins University.

Coronavirus mondkapjes
Mondkapje ter bescherming van coronavirus (Afbeelding: Roman Plilipey / EPA)

4. De wetenschap zit er wereldwijd bovenop

Niet iedereen gelooft in wetenschap. Wie dat wel doet zal gerustgesteld zijn dat er wereldwijd wordt samengewerkt aan onderzoeken naar vaccinaties, behandelingen, epidemiologie, genetica, diagnosis en meer. Een maand na de uitbraak waren er meer dan 164 wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar via PubMed naar COVID-19 en SARSCov2.

Toen SARS in 2003 uitbrak duurde het meer dan een jaar voordat de ongeveer 70 onderzoeken wereldwijd beschikbaar waren. Het feit dat al deze wetenschap nu wel al beschikbaar is kan het onderzoek naar COVID-19 versnellen.

5. Er worden op grote schaal antivirale onderzoeken uitgevoerd naar het coronavirus

Op dit moment is er nog geen medicijn dat het virus tegengaat. Er wordt uiteraard wel op grote schaal onderzoek uitgevoerd naar mogelijke medicatie. Volgens nature.com lopen er op dit moment meer dan 80 klinische onderzoeken in China die behandeling van het coronavirus onderzoeken. Deze onderzoeken lopen uiteen van experimentele medicatie tot eeuwenoude traditionele Chinese geneesmiddelen. De WHO werkt nauw samen met de onderzoeken in China om ze te structureren. De grote schaal waarop de onderzoeken worden uitgevoerd zeggen helaas niets over de snelheid waarin een veilig werkende vaccinatie wordt gevonden.

Heeft dit artikel je achtergelaten met meer vragen dan antwoorden? Dan kun je altijd de website van het RIVM raadplegen voor meer informatie.

Reageer op artikel:
Coronavirus spreidt snel, paniek spreidt sneller: 5 geruststellende feiten over COVID-19
Sluiten