Coronavirus kwelt Microsoft: dit is er aan de hand

Microsoft heeft met zijn aanvoerlijnen te lijden onder het coronavirus. Dat laat het bedrijf weten in een verklaring. Het is niet lang nadat Apple vergelijkbare problemen meldde en zijn productie verplaatste van China naar Taiwan.

Verwacht wordt dat het Amerikaanse bedrijf ook een lagere omzet zal hebben door de uitbraak van het coronavirus. Met name de verkopen van Surface laptops en tablets zullen daardoor tegenvallen. Het virus heeft net zoals bij Apple problemen veroorzaakt in de aanvoerlijnen van Chinese fabrieken.

Langzaam herstel

“Hoewel er genoeg vraag is naar onze producten, gaat het herstel van de productie langzamer dan verwacht,” aldus het bedrijf uit Redmond. Dan Ives, directeur bij Wedbush Securaties, stelt daarom dat de problemen bij Microsoft en Apple de kwetsbaarheid blootlegt van techbedrijven. Veel Amerikaanse techbedrijven zijn afhankelijk van fabrieken die in China gevestigd zijn. Als reactie daarop zijn sommige techbedrijven de productie naar andere Aziatische landen verplaatst.

De bedrijfssector die geraakt is heet ‘personeel computing’. Daar valt de hardware onder en voorgeïnstalleerde versies van Windows op computers. De sector is goed voor ongeveer een derde van de totale omzet. De negatieve berichten resoneerden ook op de beurs. Het aandeel van Microsoft zit sinds afgelopen week in een neerwaartse spiraal. In januari werd verwacht dat het bedrijf dit jaar rond de 10 miljard euro omzet zou boeken met een onzekerheidsinterval van meer dan 300 miljoen euro. Dat laatste bedrag is aan de hoge kant en werd al veroorzaakt door de zorgen rond het coronavirus.

De leegte vult de straten in Zuid-Korea uit angst voor het coronavirus. (Afbeelding: EPA / Yonhap) (Afbeelding: EPA / Yonhap)

Microsoft in China

In tegenstelling tot Apple verkoopt Microsoft relatief weinig producten in China. Hoewel het besturingssysteem Windows wel veel wordt gebruikt, is het product vaak illegaal gedownload. Vanaf de vraagkant hoeft Microsoft zich dus minder zorgen te maken dan Apple.

De openheid van Microsoft is nodig om oprecht over te komen tegenover zijn aandeelhouders. Zij worden door tegenvallende resultaten namelijk ook geraakt. Het is duidelijk dat de coronavirus ook in de techwereld een grote impact heeft.

Reageer op artikel:
Coronavirus kwelt Microsoft: dit is er aan de hand
Sluiten