Cowboy 3 elektrische fiets is sportief en kent een top-app

Elektrische fietsen Jelle van Es 15 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Vlak voordat Koning Winter ons land overviel, kon ik even aan de slag met de Cowboy 3 elektrische fiets. Cowboy is een Belgisch merk dat al een tijdje aan de weg aan het timmeren is en een paar jaar geleden bespraken we al zijn eerste model. In 2021 zien we dat het nieuwste model van verschillende gemakken is voorzien en een zeer interessant alternatief is wanneer je op zoek bent naar een sportieve e-bike en daarbij gebruik wil maken van een slimme app. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

De Cowboy 3 elektrische fiets is lekker licht

Eén van de grote nadelen van een elektrische fiets, is dat hij zwaar is. Dat is geen probleem wanneer je er daadwerkelijk mee fietst, mits je natuurlijk genoeg batterij hebt. Maar als de batterij opgaat of je hem even uit de schuur moet tillen, dan voel je het gewicht. De Cowboy 3 is wat dat betreft een aangename verrassing. Hij weegt zonder de batterij van 2,4 kilo slechts 16,9 kilo. En dat is toch net wat minder dan de gemiddelde e-bike. Als je je fiets echt je trappenhuis in wilt tillen, dan zijn de modellen van Ampler met net onder de vijftien kilo de beste keuze.

De Cowboy 3 (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Ziet er stoer uit

Tijdens mijn testrit werd ik op het moment dat ik ergens foto’s ging maken aangesproken. Met de vraag of dit de nieuwe VanMoof was. Dat kun je zien als een compliment voor de Cowboy 3 elektrische fiets. En eerlijk is eerlijk, het is een stoer ogende fiets. De zwarte kleur helpt, maar ook de manier hoe het frame is opgebouwd straalt kwaliteit uit. De drivebelt is iets dat we steeds vaker zien bij e-bikes. Het grote voordeel daarvan is dat je minder onderhoud hebt aan je fiets en je niet bang heeft te zijn dat je met een kettingkast hoeft te klooien. Schakelen is er daardoor niet bij, maar de fiets geeft automatisch genoeg ondersteuning terwijl je fietst.

Het is gewoon een mooie fiets (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Sportief gevoel qua fietsen

En dat geeft tijdens het fietsen toch wel een sportief gevoel. De Cowboy 3 elektrische fiets is een variant die je zelf laat bepalen hoe hard je gaat. Ik merkte dat op het moment dat ik even flink doortrapte, ik tegen de 30 kilometer per uur zat. En dat is wel zo fijn. De ondersteuning is op dat moment wat minder, maar je wordt niet tegengewerkt wanneer je boven de 25 zit. De extra vijf kilometer is dus zeg maar je eigen inspanning. Dat is ideaal wanneer je achter een andere elektrische fiets zit en daar niet de hele tijd achter wilt plakken. Even een trapje er bij doen en je vliegt er voor bij. Bovendien verbrand je op die manier wat meer calorieën. Hoef je niet zo snel? Dan rijd je met gemak zo’n 20 kilometer per uur zonder dat je een flinke inspanning hoeft te doen. Je komt zodoende zonder zweet aan op werk na je ochtendrit.

Cowboy 3 elektrische fiets workout Apple Watch
Je verbrandt iets meer calorieën dan met je gemiddelde elektrische fiets (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Een zeer fijne app

De reden waarom ik aan de slag ben gegaan met de Cowboy 3 elektrische fiets, is een persbericht over de app. Die had als nieuwigheid dat je een alternatieve navigatieroute kan krijgen die je door schone lucht stuurt. Op die manier rijd je meer door parken in plaats van langs drukke wegen. Het is een sterke navigatie-app die je veel informatie geeft. Naast dat je op deze manier fijne alternatieve routes krijgt, zie je ook hoeveel batterij je rit kost. En hoeveel batterij je waarschijnlijk nog over hebt wanneer je weer thuiskomt. Zodoende kun je goed inschatten hoe ver je kunt rijden zonder dat je met een lege batterij zit. Verder geeft de app je snelheid aan en toont hij waar je fiets zich bevindt, voor het moment dat je hem kwijt bent.

Batterij is mooi weggewerkt in de Cowboy 3 elektrische fiets

De makers van een elektrische fiets zijn steeds handiger met het verwerken van de batterij in de fiets. Die van de Cowboy 3 zit in de achterste stang en is daar netjes weggewerkt. Het voelt bijna onderdeel van het frame en daardoor valt het niet zo op dat je op een e-bike rondrijdt. Daarnaast is de maker eerlijk in de batterij. Er wordt gesteld dat je met een volle batterij zo’n 70 kilometer haalt en dat klopt wel redelijk in mijn test. Dat is iets eerlijker dan het zeggen van een bereik tussen de 40 en 110 kilometer afhankelijk van hoe zwaar je de ondersteuning hebt.

De batterij is er netjes in verwerkt (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Je mist een standaard

De Cowboy 3 is een fijne, sportieve elektrische fiets die met zijn eigen app echt meerwaarde biedt. Toch is er een groot gemis. Het model heeft namelijk geen standaard. En die mis je toch wel in de Nederlandse setting. Daardoor moet je hem eigenlijk altijd wel tegen een muur of boom plaatsen in plaats van dat je hem even in het midden van de tuin neerzet wanneer je binnen snel iets moet pakken. De standaard is er overigens wel bij te bestellen, maar als je even niet oplet zit hij er niet bij. En dat is dus wel even een dingetje.

Cowboy 3 elektrische fiets
Zonder standaard moet je hem ergens tegen aan zetten (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Wil je de Cowboy 3 elektrische fiets zelf uit proberen? Dan kun je hier een testrit gaan aanvragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen