Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 29 nov 2019

Gesloten Netflix-accounts heropend zonder toestemming van eigenaren

Sommige voormalige gebruikers van Netflix, die hun abonnement opgezegd hebben, zijn erachter gekomen dat hun account nog steeds gebruikt wordt. De BBC meldt dit vandaag met een kanttekening dat de personen in kwestie geen toestemming hebben gegeven om het account weer te activeren.

In het programma You & Yours, van BBC Radio 4, is bekend geworden dat criminelen in kunnen loggen op een in-actief account. Zonder ook maar enige kennis te hebben van de bankgegevens van de oorspronkelijke eigenaar van dat account, is het mogelijk om de dienst gewoon te gebruiken. Dit terwijl de kosten van het abonnement gewoon op de oud-gebruiker belast worden. Ouch!

Netflix bewaart bankgegevens tot 10 maanden na de-activatie

Volgens het programma van BBC Radio 4 bewaard Netflix de bankgegevens tot wel 10 maanden na opzegging. Dit zou de populaire streamingdienst doen om het voor oud-gebruikers makkelijker te maken om terug te keren. Netflix zegt dat deze informatie beschikbaar is voor mensen die hun abonnement hebben opgezegd en dat de informatie, na verzoek van de desbetreffende persoon, te verwijderen is. Maar dat dit in de praktijk niet altijd even soepeltjes verloopt mag duidelijk zijn.

Het radiostation deelt onder andere het verhaal van Emily Keen uit Oxford. De dame had het allemaal wel gezien op Netflix en besloot haar abonnement op te zeggen in april dit jaar. Maar ze stond toch redelijk gek te kijken toen Netflix in september dit jaar opeens 11,99 pond van haar rekening afschreef. Toen ze in probeerde te loggen op haar Netflix-account wist ze al snel wat er aan de hand was. Haar e-mail en wachtwoord waren gewijzigd en ze kon niet meer bij haar account. Iemand was er vandoor gegaan met haar gegevens.

Geen hele goeie aanpak

Emily Keen liet weten dat ze de klantenservice van Netflix heeft gecontacteerd over het probleem. Het bedrijf beloofde haar creditcard te blokkeren en het geld terug te geven. Helaas waren er meer woorden dan daden, want in november en oktober werd alsnog geld van de rekening geschreven. Uiteindelijk kreeg Emily haar geld terug, maar wel slechts een klein deel van de kosten.

En helaas is dit niet het enige voorbeeld van een verkeerde aanpak in dit soort situaties. Ook andere Netflix gebruikers, zoals Porter Plant op Twitter, laten weten dat de oplossing voor dit probleem nu niet persé je van het is.

Hele markt voor gestolen Netflix-accounts

Het zal je misschien niet heel erg verbazen, maar er is een hele markt voor gestolen Netflix-accounts. Vooral op eBay werden veel levenslange Netflix-accounts aangeboden voor een bedrag van zo’n 3 dollar. Een woordvoerder van eBay vertelt tegenover You & Yours dat er hard opgetreden wordt op dit soort aanbiedingen en dat deze zo goed als verdwenen zijn.

Netflix zegt daarentegen dat de veiligheid van zijn klanten in een hoog vaandel staat en dat iedereen bij verdachte omstandigheden direct contact op moet nemen met het bedrijf.

Reageer op artikel:
Gesloten Netflix-accounts heropend zonder toestemming van eigenaren
Sluiten