Crypto break: prijs Bitcoin stijgt, komt $ 220.000? Beurzen weer onder vuur

Tech Robert Kroes 24 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels is ook op de Amerikaanse financiële markten de eerste handelsdag van de nieuwe week weer voorbij. Wij noteren de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast bekijken we een bullish indicator die een prijsdoel van meer dan $ 200.000,- indiceert. Ook zien we hoe Coinbase en Binance (alweer) onder vuur liggen.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin vertekent, cryptomarkt blijft positief

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 42.372,67 ($ 49.617,18). Dit is 1,58% hoger dan gisteren rond deze tijd. Toch vertekent het beeld iets, want tijdens onze crypto koersverwachting, die we vanmorgen publiceerden, lag de Bitcoin prijs boven $ 50.000,-.

Ook de rest van de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten zijn zonder uitzondering positief. Sterkste stijger is BinanceCoin (BNB), dat een winst van 13,85% in 24 uur noteert. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen bekijken.

Technisch bull signaal indiceert Bitcoin koers van $ 220.000,-

De MACD indicator (Moving Average Convergence Divergence) is een een indicator die wordt gebruikt om ommekeer van een trend te voorspellen. Deze was de hele tijd rood, maar kleurt nu groen. In het verleden is de deze MACD een betrouwbare indicator om de koersrichting te voorspellen. Doordat deze nu groen is geworden geeft deze een bull-trend aan. De laatste keer dat dit gebeurde (in oktober 2020) steeg de prijs tussen oktober en april van dit jaar met een factor 5,5 om uiteindelijk te resulteren in een koersrecord op $ 64.500,-.

Als de MACD ook deze keer betrouwbaar blijkt en dezelfde ontwikkeling volgt zou dit betekenen dat de koers in de komende zes maanden stijgt naar $ 220.000,-. Hoewel dit wellicht wat te enthousiast klinkt krijgt de analyse bijval van onder andere Anthony Pompliano. Waar we vorige week nog dachten dat PlanB erg positief was blijkt hij nu ineens conservatief met zijn eindejaar voorspelling. Zouden het gekke tijden worden?

Cryptobeurs Coinbase gaat door het stof. Grijpt de SEC in?

Er dreigen fikse problemen voor de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase. Dit heeft alles te maken met hun stable coin USDT (USDT). Dit betekent dat beleggers mogen verwachten dat voor iedere uitgegeven USDT 1 dollar in reserve gehouden wordt om de waarde van de munt te garanderen, de zogenoemde dekkingsgraad. Nadat we eerder al zagen dat een onafhankelijk onderzoek naar de dekkingsgraad bij Tether (USD) tot ophef leidde is nu USDT en daarmee Coinbase aan de beurt.

Ook hier blijkt dat men veel risicovoller heeft belegd dan het beloofde inkopen van dollars. Hoewel ook uit dit accountantsrapport blijkt dat de dekking vooralsnog voldoende is voor de uitstaande USDT voelen beleggers zich bedrogen. Dit was aanleiding voor president Emilie Choi om vandaag diep door het stof te gaan in een Twitter-draad.

Daar is ook alle reden toe, want sinds 13 april van dit jaar is Coinbase een beursgenoteerd bedrijf. Nu blijkt dat men anders gehandeld heeft dan bij het publiek bekend was zou dit als misleiding bestempeld kunnen worden. Men kijkt dan ook gespannen toe wat beleggers doen en of de SEC wellicht zelf ingrijpt naar aanleiding van deze feiten.  Vooralsnog lijkt de impact op de koers mee te vallen. Tijdens beurstijd bleef het verlies beperkt tot $ 1,32 oftewel 0,51% en na beurs loopt de koers iets op.

Heeft Binance de markt gemanipuleerd?

Ook Binance was vandaag actief op Twitter. Er verscheen een opvallende draad waarin zij zich verweerden tegen beschuldigingen van marktmanipulatie en klokkenluiders opriep zich te melden. De berichten leken uit de lucht te vallen, want er was nog niet veel bekend over eventuele beschuldigingen.

Uiteraard doken er direct enkele speurneuzen op deze aparte berichtgeving en er lijkt vuurwerk in aantocht.  Sinds dit weekend is er namelijk een Twitter-account actief dat grove beschuldigingen jegens Binance uit. Volgens de houder van het account is hij/zij een voormalig medewerker van Binance in Europa. Hij/zij claimt bewijzen te hebben dat Binance op de optiemarkt de prijs van de Bitcoin manipuleert om zo de posities van grote investeerders te kunnen liquideren. Ook zou Binance bewust tegen de belangen van eigen klanten handelen. Het account belooft snel met indrukwekkend bewijs te komen.

Het account, dat al sinds april is aangemaakt heeft, op één Tweet na, voor 19 augustus geen content gedeeld. Na een give-away heeft men sinds 21 augustus aangekondigd Binance te gaan ‘exposen’ met veel bewijs en roept men op om het account te volgen. Zonder bewijs zijn we erg voorzichtig met dit soort beschuldigingen, maar klaarblijkelijk zag Binance zich toch genoodzaakt te reageren. Of men daarmee niet juist de aandacht op dit account heeft gevestigd is de vraag. Wel is het duidelijk dat deze actie erg ongelegen komt nu Binance wereldwijd bij toezichthouders, waaronder bij onze DNB, onder vuur ligt.

Bovendien zou een bewijs van Bitcoin prijs manipulatie grote onrust op de markten te weeg kunnen brengen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen