Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 24 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Welke crypto lessen uit 2022 kunnen we leren voor 2023?

De afgelopen jaren hebben we veel kunnen leren van het verleden als het aankomt op cryptocurrency. In 2022 is de cryptomarkt behoorlijk bearish geweest en zijn de prijzen van de cryptomunten aanzienlijk gedaald. Als beleggers kunnen we leren van de gebeurtenissen in 2022.

Ook in de industrie is men aan het werken met nieuwe ontwikkelingen zodat de cryptowereld weer verder kan groeien. In dit artikel kijken we naar de lessen die we hebben geleerd van 2022 en hoe we dit in 2023 kunnen verbeteren.

Balans in beleggen is belangrijk

We hebben allemaal wel eens de clichés gehoord over hoe belangrijk een balans is tijdens het handelen in crypto. Het kan zijn dat je je te veel hebt laten leiden door emoties en daardoor op de verkeerde momenten hebt gekocht en verkocht. Het zoeken van balans als belegger is van belang en is een les die je zeker kan helpen wanneer we kijken naar 2023.

De cryptomarkt is volatiel en dat betekent dat de koers alle kanten op kan gaan. De markt laat zich momenteel meer door sentiment dan door ratio-analyses leiden. Daarmee is het belangrijk om een balans te vinden tussen de emotie van de markt en de ratio achter beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van een beleggingsstrategie.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency

Het verlies in crypto incasseren

Als er iets is wat we van de afgelopen twee jaar hebben geleerd, is het dat er harde klappen kunnen vallen in de cryptowereld. Veel beleggers hebben voor het eerst te maken gehad met grote verliezen en de markt heeft meerdere malen op z’n kop gestaan. Bedenk voor jezelf wat belangrijk is en wat het doel is van het investeren. Als je gelooft in een project, is het een goed idee om hier soms niet te veel over te stressen en te bekijken naar wat de toekomst te bieden heeft. Als je echt vertrouwen hebt in het project, zal de kans groter zijn dat je hier uiteindelijk goede winsten mee kunt behalen.

Bovendien leiden alle beleggers soms verlies. Ook hier is balans weer het toverwoord. Het is zaak om het aantal winnende transacties groter te houden dan het aantal waarmee je verlies lijdt. Ervaren beleggers hanteren vuistregels (bijvoorbeeld de 2-6-20 regel die gaat over het percentage verlies) waarmee zij hun posities beheren. Ook gebruik van een stop-loss of stop-value beschermt tegen grote verliezen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om veel gemaakte fouten te vermijden.

Reguleren van crypto over de hele wereld

Veel landen zijn bezig met het maken van wetten zodat het investeren in digitale valuta veiliger wordt. Doordat criminelen minder makkelijk grote bedragen aan crypto kunnen stelen en hier hogere straffen tegenover staan, zal dat ze meer afschrikken. De overheid is vooral geïnteresseerd in het regulieren van verschillende stablecoins.

Als je kijkt naar de crash van Luna, zie je dat dit veel impact heeft gehad op verschillende stablecoins. Veel beleggers hebben binnen enkele dagen hun gehele portfolio zien verdwijnen en zijn het vertrouwen in veel cryptomunten verloren. Andere stablecoins hebben hierdoor de keuze gemaakt om het opnemen van de coins te bevriezen om zo hoge kosten voor de transacties te voorkomen.

Hoewel een gereguleerde markt goed is, zoals SBF recentelijk bewijst, zal de regulering in de nabije toekomst tot onzekerheid leiden bij beleggers. Door alle ontwikkelingen rondom FTX is men bang voor te strenge regelgeving.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

De toekomst van DeFi binnen crypto

Als je al bezig bent geweest met het investeren in crypto, is de kans groot dat je van de term “DeFi” hebt gehoord. De betekenis hiervan is “decentralized finance” en wordt gebruikt voor alle alternatieve betaalmethoden zoals cryptocurrency en blockchain technologie. DeFi maakt gebruik van smart contracts zodat er transacties gemaakt kunnen worden zonder tussenkomst van banken.

DeFi is een nieuwe manier voor het veilig houden van je digitale valuta en het maken van transacties. Zo ben je beveiligd tegen criminelen zoals hackers. Het is op dit moment nog vroeg om volledig te vertrouwen op DeFi. Juist deze onzekerheid zorgde voor extra druk op DeFi in de toch al dalende cryptomarkt. Toch biedt het een goed begin voor het voor het maken van veilige transacties en het opslaan van je cryptovaluta.

De toekomst van cryptocurrency zal alleen nog maar veiliger worden wanneer DeFi zich verder blijft ontwikkelen. Ook hier is de les van 2022 dat we deze ontwikkeling niet als ‘snel geld verdienen’ moeten zien, maar als mogelijkheid tot investering en innovatie op lange termijn.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Tot slot kun je zonder financiële risico’s oefenen in het beleggen in aandelen en crypto door een gratis account aan te maken op virtueelbeleggen.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Welke crypto lessen uit 2022 kunnen we leren voor 2023?
Sluiten