Crypto update: Prijs BTC & crypto daalt door SEC en CFTC. Waarom?

Tech Robert Kroes 19 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse financiële markten weer gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. De prijsdalingen zijn te verklaren doordat de Amerikaanse toezichthouders SEC en CFTC gelijktijdig crypto onder vuur namen. Wij bekijken wat er gebeurt en waarom de markt hier negatief op reageert.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 27,812,96 ($ 28.960,25). Dit is 4,52% lager dan tijdens onze Bitcoin update van gisteren.

Ook de andere crypto uit de top 25 noteren verliezen, sommige zelfs in dubbele cijfers. De grootste tik is momenteel met – 11,15% voor Polkadot (DOT). Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen bekijken.

Soms is het niet direct duidelijk waardoor er een koersval in crypto ontstaat, maar vandaag lijken we niet ver te hoeven zoeken. De Amerikaanse financiële toezichthouders SEC (voor securities) en CFTC (voor commodities) openden beide de aanval op Bitcoin en crypto. Wij zetten op een rij wat er gebeurde.

SEC voorzitter Gensler: crypto behandeld als security in nieuwe wet

De crypto-gemeenschap vindt dat crypto niet als security gezien moet worden. Dit komt met name vanwege strenge eisen die aan een beursgang als security gesteld worden en de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn. De rechtszaak tussen SEC en Ripple (XRP), waarin de vraag centraal staat of de SEC Ripple als security mag behandelen, volgt men dan ook met argusogen.

Tegelijk komt er in Amerika nieuwe cryptowetgeving. Ook hier wil de crypto gemeenschap dat crypto niet als security maar als commodity (met lichter regime en toezicht van de CFTC) behandeld zou worden. SEC-voorzitter Gensler legde een US House commissie echter een verklaring af die korte metten maakt met deze wens. Zijn hele verklaring is hier te lezen.

Het komt erop neer dat de meeste crypto volgens de nieuwe wet als security gezien gaan worden. Ook komt er geen ‘verlicht’ regime. De cryptomunten zullen dus aan dezelfde regelgeving moeten voldoen als andere beleggingen. Ook krijgt de SEC dezelfde instrumenten voor handhaving. Daarbij geeft hij aan dat de SEC extra aandacht zal geven aan het volatiele karakter van de munten en bescherming van het publiek.

Pseudonimiteit onder druk en capaciteit verdubbeld

Verder verklaarde Gensler aanvullend dat ook de regels omtrent het opgeven van bezit aan de SEC voor crypto zullen gelden. Daarmee richt hij zich vooral op het inzichtelijk krijgen van crypto exposure van familiebedrijven en private investeerders. Om dit voor elkaar te krijgen verdubbelt de SEC de afdeling die zich daarmee bezig houdt door 20 onderzoekers en juristen aan te nemen. Gensler vermoedt dat dit te weinig is en wil nog meer budget voor verdere uitbreiding.

Ook de CFTC zet het vizier scherp op crypto

Ook de CFTC richt het vizier op crypto. Voorzitter Rostin Behnam sprak digitaal op een conferentie. Daar gaf hij aan dat er inmiddels sinds 2015 zo’n 50 crypto-gerelateerde klachten in behandeling zijn genomen.

De helft van deze klachten zijn fraude-gerelateerd. Ook neemt het aantal klachten per jaar snel toe. Daarom dringt hij erop aan dat ook de CFTC in de nieuwe wet meer mogelijkheden krijgt om tegen crypto te handhaven. Ook gaat de CFTC meer investeren in manschappen en middelen om crypto fraude aan te pakken.

Waarom reageert de crypto markt negatief op regelgeving en handhaving?

Nu het ernaar uitziet dat de crypto dus onder een zwaar regime gaan vallen en bovendien nauw gevolgd gaan worden om fraude te voorkomen en investeerders in Amerika te beschermen reageren crypto investeerders negatief. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, immers heldere regels en een veilige handelsomgeving zouden toch positief opgevat moeten worden?

Dat klopt, maar men maakt zich vooral zorgen om de onduidelijkheid. De huidige regelgeving van de SEC is vooral gericht op traditionele aandelenmarkten. Daardoor is het voor cryptomunten veel moeilijker (bijvoorbeeld door het decentrale karakter) om aan die eisen te voldoen.

Daarnaast is het feit dat de SEC een rechtszaak tegen Ripple (XRP) begonnen is waar boetes en vervolging geëist worden voor beleggers reden tot zorg. Men vraagt zich af hoe de SEC gaat reageren naar andere cryptomunten aangezien zij nu niet als security zijn aangemeld. Als de SEC elke munt gaat vervolgen heeft dit uiteraard gevolgen voor de betrouwbaarheid en waardering van de munten.

Verder druisen de eisen van de SEC, zoals bijvoorbeeld de verplichting om bezit openbaar te maken, in tegen principes van crypto algemeen, ook al hanteert de SEC vertrouwelijkheid naar buiten. Investeerders en insiders vrezen dat de regelgeving innovatie in de weg zal staan. De hoogte van de kosten van een SEC-goedkeuringsprocedure speelt daar ook een rol bij.

Tot slot maakt men zich zorgen om (het gebrek aan) de kennis bij de de autoriteiten. Leidt hun opsporingsdrift en angst voor de volatiliteit niet tot overdreven opsporingsmaatregelen? Overigens verwacht men dat goede regelgeving uiteindelijk wel gunstig zal zijn voor de markt. Immers, veel partijen die nu nog twijfelen aan de reputatie van crypto kunnen straks veilig handelen. Uiteindelijk verwacht men dan ook dat het sentiment positief zal draaien als regelgevers de onzekerheden ingevuld hebben.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen