Crypto update: Prijs BTC en crypto daalt. Let op! Elon Musk en NFT scams

Tech Robert Kroes 24 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna zien we dat het boevengilde geld nodig heeft. Wij waarschuwen voor 3 crypto scams.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen weer

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 27.700,04 ($ 29.273,16). Dit is 2,91% lager dan gisteravond en ook 4,03% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van vanmiddag. Hierin lees je tevens wat deze prijsdaling voor gevolgen kan hebben voor de BTC prijs.

Ook de prijzen van de top 25 crypto dalen op een enkele uitzondering na. De grootste winst van vandaag is met +1,63% voor Tron (TRX). De prijzen van de top 25 crypto dalen echter. Het grootste verlies van vandaag is met -6,85% voor Avlanche (AVAX). Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Vandaag zien we vooral veel berichten over al dan niet succesvolle crypto scams. Wij zetten 3 voorbeelden van crypto scams op een rij waar je niet in moet tuinen.

Crypto scam rond Elon Musk werkt op de lachspieren

De makers van de crypto scam die BitVex heet pakken het groots aan. Zij maakten een website (waar we bewust niet naar linken) waarop het lijkt alsof de site het platform is van Tesla oprichter en Bitcoin fanaat Elon Musk. Ook de referenties van Binance CEO CZ en investeerder Cathie Wood moeten het vertrouwen opvijzelen. Om de punt op de i te zetten zie je ook een mooi staatje rendementen van gebruikers.

Helaas is al snel duidelijk dat het hier gaat om een crypto scam. Wie zijn of haar centen naar deze ‘crypto beurs’ overmaakt is het geld gegarandeerd kwijt. Dat is natuurlijk niet leuk, maar toch vindt de crypto gemeenschap deze poging tot oplichting lachwekkend en dat heeft alles te maken met een inmiddels verwijderde video van Elon Musk. Door middel van een deep fake techniek hield hij zogenaamd een verhaal over deze beurs. De tenenkrommende video is inmiddels van de site, maar nog wel te ‘bewonderen’ via deze link op YouTube.

Minder leuk: COTPS, een crypto scam in de making?

COTPS was een trading platform dat mensen hielp om door middel van zogenaamde ‘margin trading’ gebruik te maken van marges in de cryptomunt Tether (USDT). Daarmee kon je door te speculeren op prijsverschillen tussen verschillende beurzen hoge rendementen verdienen. Punt was daarbij wel dat je deze partij namens jou met jouw geld moest laten handelen als zogenaamde ‘over the counter’ trader. Aanvankelijk waren de verhalen enthousiast en veel beleggers stapten in.

Wat er precies mis gegaan is weet men nog niet, maar rond de instorting van Terra (LUNA) ging ook dit platform op slot. Eerst was er sprake van technische storingen en problemen met een sms-app, maar inmiddels is er volgens de organisatie sprake van een hack. Zij geven aan dat het geld waarschijnlijk weg is en vragen zo’n 3 tot 5 weken geduld om de zaak op te lossen. In deze YouTube-video bespreekt één van de gebruikers de situatie.

Inmiddels lijkt de website verdwenen en lopen reviewsites als Trustpilot vol met meldingen, waarschuwingen en berichten van grote verliezen.

NFT fraude opmerkelijk old school via Twitter

Tot slot zien we een crypto fraude die al zo oud is dat deze bijna weer vergeten was. Als de crypto-sites en platformen zwaar beveiligd zijn is er altijd een andere oplossing: kraak het Twitter-account van een populaire crypto influencer. Dit weekend was het de beurt aan de bekende NFT artiest Beeple. De (nog) onbekende hacker heeft zijn account voor 5 uur overgenomen.

Vervolgens maakte hij via een fake-aankondiging van een samenwerking met Louis Vuitton flinke digitale herrie, waardoor vele Tweeps zijn account bezochten. Via diverse technieken verloren investeerders zo naar schatting $ 438.000,-. Oproepen aan Beeple om de schade te compenseren zijn aan dovenmansoren gericht aangezien de claims volgens de NFT-artiest niet te verifiëren zijn. Wordt dus waarschijnlijk vervolgd.

Uiteraard willen we jou voor dergelijke crypto scams behoeden. In dit artikel leggen onze collega’s van Tradeincrypto.com uit hoe je een cryptoscam kunt herkennen en voorkomt dat jij erin trapt.

Beleggen, maar niet alleen in crypto? Bekijk onze koersverwachting!

Als je in andere assets dan Bitcoin/crypto belegt of dat overweegt is het natuurlijk belangrijk om onderzoek te doen naar mogelijk rendement op beleggingen in waardemiddelen zoals aandelen, opties, Forex, goud en/of olie. Om je te helpen met jouw eigen onderzoek hebben we ook deze week onze koersverwachting voor diverse populaire beleggingen opgemaakt. Deze lees je zoals gebruikelijk op onze zustersite MANNERS.nl.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen