Crypto update: prijs BTC en cypto daalt: BTC, LUNA, DEI en SOL update

Tech Robert Kroes 17 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

Inmiddels is de eerste handelsdag van de week op de Amerikaanse markten weer voorbij. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we updates over de DEI, Terra (LUNA) en Solana (SOL).

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen weer

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 28.947,64 ($ 30.160,09). Dit is 2,85% lager dan gisteren, maar 0,19% hoger dan toen de Amerikaanse financiële markten afgelopen vrijdag sloten.

Ook de prijzen van de top 25 crypto zijn negatief. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen rode cijfers op de digitale koersenborden. Het zwaarste verlies is op dit moment voor PolkaDot (DOT) met -6,00%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin (BTC) drijft beren terug

Vanmiddag lag de Bitcoin prijs onder de $ 30.000,-, waarmee een nieuwe verkoopgolf in crypto waarschijnlijker werd. Op het moment van schrijven ligt de koers weer boven deze grens.

Als de bulls de koers boven deze grens kunnen houden is er meer kans op een bescheiden verdere groei, al liggen er nog diverse weerstanden tussen $ 30.000,- en $ 32.500,-, zoals we vorige week zagen.

Crypto markt schrikt van DEI Token (DEI), dat peg verliest

In normale omstandigheden focussen we niet op de gebeurtenissen bij crypto buiten de top 25. Vandaag hanteren we de uitzondering die de regel bevestigt. Inmiddels is namelijk bekend dat de volgende stable coin DEI Token (DEI) haar peg verloor.

De peg is de koppeling die de waarde van de stable coin ten opzichte van de achterliggende asset(s) garandeert. Hierdoor zou de koers stabiel moeten blijven. De Dei is, net als Terra (LUNA), gebaseerd op een algoritme. De waarde om de koppeling aan de dollar te garanderen bestaat voor 20% uit DEUS tokens en voor 80% uit andere stable coins. Op het moment van schrijven is de peg dus verbroken. De Dei Token (DEI) prijs is nu in plaats van een dollar nog slechts ± $ 70 cent en daarmee verliest de munt 30%.

Hoewel de impact veel kleiner is dan de die van de situatie bij Terra (LUNA) is het wel de derde stable coin (Na UST en USDT) die haar peg verliest. Daarmee krijgt het vertrouwen in crypto en de stable coin een volgende tik.

Terra (LUNA) presenteert herstelplan, maar markt ziet er niets in

Terra (LUNA) is druk bezig met pogingen om het systeem te redden en het vertrouwen van de crypto liefhebbers terug te winnen. Topman Do Kwon stelde voor om een hard fork toe te passen en de Terra Blockchain zo in 2 delen te splitsen. In een nieuwe chain zou er geen plaats meer zijn voor een algoritmische stable coin. De oude chain zou dan blijven bestaan als ‘Terra Classic’.

Het voorstel werd echter direct verworpen door de crypto liefhebbers die LUNA tot voor kort steunden, de zogenoemde LUNAtics. Zij vinden dat het voorstel niet ver genoeg gaat en geen rekening houdt met de belangen van de UST houders. Ook hadden zij een ander voorstel om tot een oplossing te komen.

Ook belangrijke crypto-influencers spraken zich uit tegen de plannen van Kwon. Zo reageerde Binance CEO CZ direct. Hij stelt dat het opsplitsen van de Blockchain in 2 delen geen waarde creëert. Sterker nog, hij ziet zo’n actie als het verwateren van het bezit van de huidige coinhouders en vergelijk de voorgestelde hard fork met geld printen.

Wel sprak CZ zijn steun uit aan een voorstel om kleinere beleggers in LUNA te compenseren. Hij wil daar zelfs het UST-bezit van Binance voor inzetten.

Inmiddels is de live Terra (LUNA) prijs weggezakt tot $ 0,000198. De TerraUSD (UST) is in plaats van de doller die het zou moeten zijn nog maar $ 0,0906 waard. Daarmee zien sommige investeerders de mogelijkheid om zeer laag te kopen en daarmee te speculeren op een crypto break als er een reddingsplan goedgekeurd wordt.

Zeg nooit ‘nooit’, maar vooralsnog lijkt de munt nog niet aan een redding met steun van de LUNAtics te kunnen werken. Wij raden je dus eens te meer met klem aan eigen onderzoek te doen.

Crypto crash speelt Solana (SOL) parten

Vorig jaar, op 6 november, noteerde Solana (SOL) de hoogste prijs ooit met $ 259,96. Sindsdien is de waarde van de munt flink gekelderd. Momenteel bedraagt de live Solana (SOL) prijs namelijk $ 54,85. Dit is 5,04% lager dan gisteren en liefst 78,9% lager dan tijdens de hoogste koers ooit. Daarmee komt deze crypto langzaam in zicht bij de koopjesjagers.

Kunnen zij toeslaan en de munt nu goedkoop kopen voordat de munt terug gaat naar een koersrecord? Dit lijkt op korte termijn nog niet het geval. Zoals we in onderstaande analyses zien is er een fikse weg met veel weerstanden te gaan. Zo zal men eerst terug moeten gaan naar het ‘volume point of control’.  Dit ligt momenteel op $ 100,-. Om daar te komen zal men eerst de weerstanden op het 50% en 61,8% Fibonacci retracement niveaus moeten passeren. Deze liggen rond $ 75,- en $ 84,-. Dit betekent dat er vanuit de huidige koers dus wel een forse stijging mogelijk is, maar dat er een aantal hobbels op de weg ligt. In onderstaande video-analyse zien we de hele analyse.

Overigens zijn de technische analyses natuurlijk ook verbonden met de macro-economische factoren in en buiten crypto. Binnen crypto moeten we daarbij rekening houden met een langere bear-golf, dus herstel wordt naar verwachting een kwestie van lange adem.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen