Robert Kroes
Robert Kroes Tech 5 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Crypto update: Prijs BTC en crypto stijgt snel: FED, TRON en NFT updates

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten weer gesloten. Voor ons een goed moment om de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto te bekijken. Deze stijgen flink als gevolg van de FED-bekendmakingen. Wij analyseren waarom. Ook analyseren we waarom de Tron (TRX) stijgt en bekijken we de situatie in de NFT-markt.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto stijgen snel

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 37.681,29 ($ 39.726,45). Dit is 5,21% hoger dan toen de Amerikaanse markten gisteren sloten en ook 2,03% hoger dan tijdens onze Bitcoin update van vanmiddag.

Ook de live prijzen van de top 25 crypto stijgen snel. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen groene cijfers. De grootste winst van dit moment is voor Tron (TRX) met +18,94%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen bekijken.

Waarom reageren Bitcoin en crypto bullish op besluiten van de FED?

De stijging van de prijzen van crypto heeft alles te maken met het rentebesluit en de afbouw van de Coronasteun aan de Amerikaanse economie. De FED maakte zoals verwacht bekend dat de rente een half procent stijgt. Dit risico bleek dus zoals wij vermoedden inderdaad ingeprijsd. Ook maakte men bekend dat men vanaf juni gaat starten met de afbouw van Coronasteun. Dit is iets later dan eerder gedacht en dus positief.

De echte aanjager voor de cryptomarkt (en andere beleggingen) lag echter in de verdere bespiegelingen van FED-voorzitter Powell. Hij gaf aan dat de FED momenteel geen verhogingen van 75 of 100 procentpunten overweegt, maar dat toekomstige ingrepen met 50 procentpunten (0,5%) niet uitgesloten moeten worden. Aangezien de FED tijdens de bekendmaking van maart aangaf dat er 6 verhogingen te verwachten zijn is er rust in de markt en hoeft er momenteel geen rekening gehouden te worden met grote rentestijgingen. Dit ervaart de markt duidelijk als een opluchting.

Zowel de Bitcoin als andere crypto profiteren van het besluit.

Waarom Tron (TRX) plotseling zo snel stijgt

Onder die ‘andere crypto’ springt TRON (TRX) in het oog. Na een tijdje rust zien we de munt weer vaker terug in de top 25 en zij tekende recent ook voor meerdere ‘hoogste noteringen’ als meest winstgevende crypto uit de top 25. Vraag is natuurlijk waardoor dat komt.

Enerzijds komt dit doordat TRON vandaag haar eigen stable coin, de USDD lanceert. Door algoritmische controle over de voorraad USDD in omloop wordt de waarde gefixeerd op $ 1,- per USDD en deze techniek van benadering met algoritmes is inventief, zeker omdat de USDD daarmee een decentrale stable coin is.

Daarnaast werkt de inmiddels volledig decentrale Tron (TRX) aan een DAO. Deze heeft tot doel om paniekreacties bij financiële crises te voorkomen en andere negatieve risico’s beheersbaarder te maken. Als deze DAO werkt heeft men daarmee wellicht een oplossing voor de hoge vitaliteit (beweeglijkheid) voor de koersen van crypto. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe user-cases. De USDD gaat ook een rol spelen bij de DAO.  Investeerders staan blijkbaar te popelen. Inmiddels bedraagt de live Tron (TRX) prijs $ 0,0835 en dit is zoals gezegd ruim 18% hoger dan gisteren.

Moeilijkheden voor NFT-markt

In de NFT-markt is er, anders dan bij de reguliere crypto, reden tot zorg. Schokkende cijfers zorgen ervoor dat steeds meer investeerders zich afvragen of de NFT-markt momenteel niet de grootste bubbel in crypto is.

Zo nam het aantal verkopen per dag af met liefst 92%. Waar we in september 2021 nog 225.000 verkochte NFT’s per dag noteerden liep dit terug naar 19.000. Ook het aantal NFT wallets liep in die periode snel (met liefst 88%) terug naar 14.000.

3 oorzaken voor NFT crisis

Voor de crisis in de NFT-markt zijn drie crises te noemen:

  • Macro-economische factoren zorgen ervoor dat beleggers minder risicovol beleggen. De markt ziet NFT’s juist als risicovoller dan reguliere crypto;
  • Ook zijn investeerders onzeker over de waardevastheid van hun investeringen in crypto. Het feit dat de verkoper van de NFT van de eerste Tweet van Twitter-topman Jack Dorsey geen miljoenenbiedingen kreeg, maar slechts vooruitzicht op een angstaanjagend groot verlies wakkert die onzekerheid aan;
  • Tot slot is de markt simpelweg verzadigd. De NFT hype trekt steeds meer artiesten aan die ook NFT’s lanceren. Daarmee is er op ieder moment keuze uit ten minste 5 NFT’s. Daarmee wordt de prijs automatisch gedrukt.

Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen op het gebied van crypto en NFT volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!