Crypto update: prijs BTC vlak, crypto daalt: ETH, miners en AVAX updates

Tech Robert Kroes 27 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Nu de Amerikaanse beurzen gesloten zijn bekijken wij uiteraard weer de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna delen we updates over Ethereum (ETH) en Avalanche (AVAX). Ook zien we hoe de crypto crisis inmiddels de Bitcoin miners raakt.

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs stabiel, prijzen top 25 crypto dalen

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 27.725,89 ($ 29.612,91). Dit is 0,56% lager dan gisteren rond deze tijd, maar een fractie hoger dan tijdens onze crypto update van gisteren, die eerder op de dag verscheen.

De prijzen van de top 25 crypto laten vooral verliezen zien. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen rode cijfers. Het grootste verlies van de dag is voor Avalanche (AVAX) met -11,37%. Waarom de munt zoveel verliest verklaren we later in deze blog. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Prijs Ethereum (ETH) daalt: twijfel bij crypto investeerders is de oorzaak

Inmiddels zine we dat ook de prijs van Ethereum (ETH) vandaag fikse verliezen moet incasseren. Uiteraard spelen de fundamentele factoren die de cryptomarkt momenteel bearish houden ook een rol voor deze munt, maar er is meer.

Crypto investeerders in Ethereum (ETH) maken zich namelijk zorgen over de transitie naar Ethereum 2.0. Dit komt doordat de ontwikkelaars van Ethereum vanmorgen een ingreep deden en een zogenoemde ‘block reorganisatie’ uitvoerden. Dit betekent dat zij een discrepantie in de volgorde van blocks op de blockchain van in dit geval 7 blokken moesten corrigeren. Zo’n fout in de blockvolgorde is het gevolg van óf een bug óf sabotage. De developers maakten bekend dat er geen aanval op de blockchain geweest is, maar tasten nog in het duister over de precieze oorzaak. Hierdoor neemt de onrust onder beleggers toe. Zij vragen zich af of er meer problemen te verwachten zijn bij de transitie naar ETH 2.0.

De live Ethereum (ETH) prijs bedraagt $ 1.826,23 en dit is 7,18% lager dan gisteren. De vraag is uiteraard wat crypto experts verwachten van de Ethereum koers op korte termijn. De verwachting is dat deze eerst nog verder moet dalen voordat er een correctie aan komt. Daarmee lijkt zich een grotere afsplitsing tussen Ethereum (ETH) en de andere crypto aan de ene kant en Bitcoin aan de andere kant af te tekenen. Dit betekent dat Ethereum op haar positie als uitdager van de BTC lijkt te in te leveren. Ook lijkt de correlatie tussen de BTC en andere crypto minder te worden.

Crypto collateral: Avalanche (AVAX) wordt de dupe van val Terra (LUNA)

Sinds de val van Terra (LUNA) gaat ook de prijs van Avalanche (AVAX) al 17 dagen op rij naar beneden. Ook het handelsvolume neemt snel af (alleen in de afgelopen 24 uur al met 9%). Wanneer we de zaken verder analyseren lijkt dit vooral te maken te hebben met de verbondenheid van Avalanche (AVAX) en Terra (LUNA). Men was namelijk vóór de instorting van Terra een partnerschap overeen gekomen.

Hierbij zou men er gezamenlijk aan werken om ieders blockchain voor elkaar toegankelijk te maken. Als onderdeel hiervan werden er ook coins uitgewisseld. De Luna en UST’s die Avalanche kreeg zijn ondertussen waardeloos. De Avax van Terra zijn momenteel nog ingelockt, maar beleggers vrezen een sell-off zodra deze vrijkomen. In een interview met Forbes legt Avalanche topman Emin Gun Sirer hier meer over uit.

De vraag is natuurlijk of er al herstel van de prijs van Avax in zicht is. De huidige prijs van Avalanche (AVAX) is $24,060 en dat is 12,84% lager dan gisteren. Ondanks dat zien we dat de whales proberen om voet aan de grond te krijgen. Dit is vooral te danken aan de populariteit van de blockchain bij de NFT’s. Het transactieniveau op de Avalanche blockchain is namelijk nog steeds gezond.

Ook zou men bij de hard fork naar Luna 2.0 een deel van de afgeschreven investering van LUNA terug kunnen zien. Men zou zelfs weer de gesprekken over wederzijdse toegang op de blockchain kunnen hervatten. Afhankelijk van deze fundamentele factoren kan er dus relatief snel een bodem en bullish reversal bereikt worden.

Ook aandeelhouders verliezen vertrouwen in cryptomarkt

In een activistisch blog over aandelenhandel op Wall Street vaart men nogal hard uit tegen de milieuvervuilende aspecten van Bitcoin mining. Wie de kritische teneur even vergeet (nooit handelen op emoties is immers een veel gehoord investeerdersadvies) ziet in de data van het artikel iets opmerkelijks.

Het blijkt namelijk dat zowel de aandelen van bedrijven die in Bitcoin minen als de beursaandelen van crypto beurzen sinds hun introductie op de beurzen zware verliezen (tot 80% en meer) ten opzichte van de introductiekoers hebben geleden. Daarmee blijkt het bearish sentiment over crypto zich buiten de cryptomarkt te verspreiden. Deze ontwikkeling is niet wenselijk omdat er hiermee een cirkelredenatie kan ontstaan die de markt steeds meer bullish maakt.

Ook dit is een ontwikkeling om de komende tijd in de gaten te houden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen