UPDATE! Crypto: Terra (LUNA) Fork, Airdrop, Nederlandse beurzen en scams

Tech Robert Kroes 27 mei 2022
Leestijd: 7 minuten

UPDATE! INMIDDELS IS DE NIEUWE TERRA (LUNA) GELANCEERD. JE LEEST HIER ALLES OVER DE EERSTE UREN VAN DE HANDEL.

Deze crypto update staat in het teken van de komende Fork van Terra (LUNA) die naar verwachting zaterdag om 10 uur Nederlandse tijd plaats gaat vinden. Wij leggen uit wat er gaat gebeuren, wat de Terra (LUNA) airdrop inhoud en welke Nederlandse beurzen deze airdrop ondersteunen. Ook delen we andere informatie. Tot slot blikken we natuurlijk vooruit naar de koers.

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 26.703,79 ($ 28.500,-). Dit is 3,52% lager dan gisteren rond deze tijd en ook lager dan onze crypto update van gisteren, die later verscheen.

Ook de prijzen van de top 25 crypto zijn momenteel negatief. Afgezien van enkele stable coins en wat kleine plusjes onder 1% zien we alleen zwaar rode cijfers. Het grootste verlies van dit moment is voor Near Protocol (NEAR) met -11,80%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en dus ook het hele weekend alle live cryptoprijzen analyseren.

We zijn vandaag iets eerder met onze crypto update en dat heeft alles te maken met het reddingsplan van Terra (LUNA).

Wat is het Terra (LUNA) reddingsplan?

Om de toekomst van het platform veilig te stellen na de enorme crash hebben de Lunatics (leden van de Terra-community) gestemd voor een hard fork. Dit betekent dat de blockchain van Terra (LUNA) zich opsplitst. De oude Blockchain gaat verder als Terra Classic en de nieuwe Blockchain krijgt de naam Terra 2.0.

Wanneer vindt de Terra (LUNA) blockchain plaats?

Na eerder uitstel wordt de mining van het eerste block (het Terra 2.0 genesis block) verwacht op 28 mei (zaterdag) rond 10 uur ‘s morgens Nederlandse tijd.

Wat gebeurt er met mijn Terra (LUNA)?

In voorbereiding op deze hard fork heeft men 2 snapshots gemaakt. De zogenoemde pre-attack (op 7 mei bij block 7544910) en de post-attack snapshot op 27 mei bij block 7790000. Deze blijven gewoon in jouw bezit en kunnen na de hard fork (en na een eventuele staking periode) dus verkocht worden op de Terra Classic blockchain. Ook worden deze snapshots gebruikt voor de airdrop van de $LUNA, de munt die bij de Terra 2.0 Blockchain hoort.

Hoe kom ik in aanmerking voor de Terra ($LUNA) Airdrop?

Voor de Terra $LUNA airdrop is een uitgebreid schema opgesteld. Om voor de airdrop in aanmerking te komen moet je in ieder geval Luna hebben gehad tijdens de vóór en/of na attack snapshots. Als dit zo is ligt het eraan of de cryptobeurs waar jij jouw Luna hebt de airdrop ondersteunt.

Welke Nederlandse crypto exchanges ondersteunen de Terra $Luna Airdrop?

Wij onderzochten hoe de belangrijkste Nederlandse cryptobeurzen omgaan met de airdrop. De uitkomsten zetten we hierna op een rij:

  • Bitvavo: de grootste Nederlandse cryptobeurs ondersteunt de airdrop. Zij publiceerden een blog post met informatie.
  • Litebit: Litebit laat via de chatbot weten dat de handel in deze crypto is geschorst en verwijst naar de statuspagina. Daar lezen wij dat de situatie ‘in onderzoek‘ is.
  • Bitcoinmeester: dit handelsplatform laat weten dat het de bedoeling heeft om het originele airdrop schema zo veel mogelijk te volgen en belooft volgende week meer informatie.
  • BTCdirect: zij bieden de crypto momenteel niet aan. Ook is geen informatie beschikbaar of zij de nieuwe munt na de hard fork wel aan gaan bieden.
  • Knaken: Knaken biedt wel de mogelijkheid om in de huidige LUNA te handelen, maar geeft verder geen informatie. De helpdesk was niet meer bereikbaar voor navraag (deze sluit om 17 uur).
  • AnyCoinDirect: deze aanbieder gaf via de helpdesk aan dat zij volgende week een besluit nemen over óf en hoe zij meedoen aan de airdrop. Zij zullen hun besluit en eventuele stappen via hun website en social media communiceren.

Welke internationale beurzen steunen de Airdrop?

De crypto-gemeenschap schaart zich achter de hard fork en Airdrop. Dit betekent dat veel internationale beurzen, zoals Binance, Huobi, Kraken en OKX de airdrop volgen en de handel in de nieuwe munt zullen faciliteren.

Hoe reageert de crypto community op de Terra Luna fork en airdrop?

We zien dat veel grote beurzen de nieuwe crypto ondersteunen. Ook veel bridges, staking pools, DeFi projecten en andere gebruikers ondersteunen de fork en stappen over naar de nieuwe blockchain. Inmiddels publiceerde men een overzicht met organisaties die support bieden. Dat kun je hier vinden.

Als de exchange of faciliteit waar jouw crypto vaststaat niet op de lijst voorkomt kun je het beste jouw aanbieder(s) raadplegen.

Kritiek op reddingsplan Terra zwelt aan

Overigens is niet iedereen enthousiast. Vanmiddag kondigde het dev team via Twitter alle veranderingen aan. Onder deze draad melden zich al veel sceptische investeerders die een vermogen verloren. Ook (b)lijken er hiaten in het airdrop schema te zitten, waardoor sommige investeerders bang zijn achter het net te vissen.

Ook bekende influencers zijn verdeeld. Zo maakte ‘shark’ en miljardair Marc Cuban korte metten met het initiatief. Hij gaf aan dat hij nooit in het originele project heeft geïnvesteerd. Ook de nieuwe start kan hem niet bekoren omdat hij geen duurzame ontwikkeling voor de crypto ziet. Eerder zagen we ook al dat Binance CEO CZ geen voorstander was van een hard fork. Overigens support Binance de hard fork wel.

Daarnaast pleegt men van diverse kanten aanslagen op het vertrouwen in Terra oprichter Do Kwon en het Anchor Protocol. Do Kwon wordt aangeklaagd door kwade investeerders en ligt onder vuur van criminele aanklagers omdat zij vermoeden dat hij met het Anchor Protocol een piramidefraude heeft geëxploiteerd.

Wat wordt de Terra (LUNA 2.0) introductieprijs?

Het team heeft nog geen officiële launch prijs bekend gemaakt. De verwachting in de markt is dat de prijs ergens tussen de $ 30,- en $ 60,- zal liggen. Dit is echter geen zekerheid.

Ook is het onzeker wat er direct na de lancering met de prijs gaat gebeuren. Degenen die hun crypto ontvangen in de airdrop krijgen niet alle klassieke munten, maar maximaal 30%. Daarmee is de kans op een sell-out beperkt.

Aan de andere kant is de vraag of er veel interesse zal zijn. Veel investeerders leunen op de behoudende Bitcoin en hebben pas (soms voor miljarden) de neus gestoten aan dit project. Ook is er, zoals we zagen, nog veel kritiek op de organisatie en de plannen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn en de koersen goed te blijven volgen.

UPDATE! Inmiddels is de nieuwe blockchain gelanceerd. Hier lees je alles over de Terra (LUNA) introductieprijs en het koersverloop in de eerste handelsuren.

Tot slot: Terra Luna 2.0 scam alert

Zoals bij elke grote ontwikkeling in de markt zijn de eerste scams alweer gesignaleerd. Zo probeert men airdrops te slijten waarbij je je huidige LUNA over moet boeken naar een andere wallet. Om deze scams betrouwbaar te laten lijken storten de boeven crypto op de wallets van influencers zoals Vitalik Buterin en Justin Sun. Zoals wij al eerder uitlegden is het niet de bedoeling om munten in te sturen. De exchanges verzorgen de airdrop automatisch!

Ook andere scams rondom de launch zullen ongetwijfeld opduiken, dus wees voorzichtig!

UPDATE! INMIDDELS IS DE NIEUWE TERRA (LUNA) GELANCEERD. JE LEEST HIER ALLES OVER DE EERSTE UREN VAN DE HANDEL.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen