Crypto update: prijs Bitcoin en crypto daalt, nepnieuws en fraude alert!
Inmiddels is de eerste handelsdag op de Amerikaanse markten voorbij. Wij bekijken uiteraard de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast bekijken we nepnieuws over crypto en delen we een fraude alert tegen een actieve crypto fraude.
We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten.
Prijs Bitcoin daalt, cryptomarkt negatief
Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 36.756,02 ($ 43.048,65). Dit is 0,96% lager dan gisteravond en ook lager dan toen de Amerikaanse markt vorige week sloot.
Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten zijn overwegend negatief. Er worden wel winsten gemaakt, maar de rode cijfers hebben de overhand. Grootste verliezer is UniSwap (UNI), dat 5,87% verliest. Grootste crypto winnaar is Terra (LUNA), dat 7,15% winst noteert. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen bekijken.
Nepnieuws over crypto houdt de markt bezig
Veel investeerders en influencers zijn in de ban van een pas gelanceerde website. Aangezien de Bitcoin pseudoniem is, is het natuurlijk des te interessanter wie de echte grootbezitters van Bitcoin en andere crypto zijn. De website Who holds all the Bitcoin lijkt hier een mooie oplossing gevonden te hebben. De nadruk ligt echter op lijkt, want onderzoek leert dat de data ondanks de op het oog indrukwekkende bronnenlijst niet geverifieerd zijn.
Het probleem is namelijk dat de bronnen bestaan uit berichten uit rapporten en social media. Het cryptografisch bewijs (bijvoorbeeld de erkenning van genoemde partijen door een transactie te doen of een boodschap bij hun adres te voegen) ontbreekt namelijk. Hierdoor ontstaan er 2 problemen met de bronnen:
Ten eerste kan iedereen van alles beweren, maar kan het niet gecontroleerd worden. Ten tweede kan een bericht op zeker moment waar zijn, maar is niet bekend of die situatie ook de huidige bezitter weergeeft. Zo staat Bulgarije genoemd als bezitter van 200 Bitcoin, maar zijn er sterke signalen dat deze al langere tijd geleden geveild zijn. Het probleem is dat deze niet-bewezen claims leiden tot speculatie en geruchten. Het gevolg daarvan is weer dat handelaren transacties gaan doen die dus eigenlijk op drijfzand gebaseerd zijn. Enige achterdocht is dus op zijn plaats.
Let op: Actieve cryptofraude!
Soms is achterdocht niet genoeg, maar moet je als investeerder gewoon weg blijven bij sommige crypto boeven. Dit geldt voor de “Safepal Wallet” die wordt aangeboden als browser extensie in de Mozilla Firefox browser.
Wie de extensie downloadt en probeert in te loggen krijgt een melding dat de accountgegevens onjuist zijn. Vervolgens blijkt, wanneer men later terug komt dat de inhoud van de wallet is getransfereerd naar een andere wallet.
De SaFePal bestaat namelijk wel degelijk als hardware cryptowallet. Ook heeft deze wallet apps voor de App Store en Play Store. Zij heeft echter geen browser-extensie. De fraudeurs achter die extensie halen dus bij de ‘foute’ inlogpoging jouw geheime back-up zin van 12 woorden op. Deze gebruiken ze vervolgens om via de apps jouw hardware wallet leeg te halen.
Inmiddels is Mozilla FireFox uiteraard op de hoogte gesteld. Ook heeft men de fraude even stil gehouden om de browser de gelegenheid te geven om de zaak op te lossen. Tot nu toe is de extensie (na 5 dagen) echter nog gewoon te gebruiken. Mozilla geeft alleen aan dat men onderzoek doet, maar geeft niet aan hoe lang dit kan duren of waarom de extensie nog te gebruiken is. Hierop heeft men besloten de zaak in de media te brengen. Uiteraard delen wij deze waarschuwing ook.
Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?
Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.
Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.