Crypto update: prijs Bitcoin vlak, herstel markt, DeFi-groei en stable coins

Tech Robert Kroes 9 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd, dus wij serveren de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast bekijken we welke partijen ervoor zorgen dat de Bitcoin koers stabiliseert. Tot slot bekijken we hoe stabiel stable coins eigenlijk zijn.

We beginnen natuurlijk met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de belangrijkste cryptomunten.

Prijs Bitcoin consolideert, prijzen cryptomunten positief

Op het moment van schrijven is de live Bitcoin prijs EUR 39.001,74 oftewel $ 46.123,41. Dit is 0,11% lager dan gisteren rond lunchtijd en iets hoger dan bij het sluiten van de Amerikaanse markt gisteravond.

Op de cryptomarkt zien we nog steeds dat het herstel na de crash van begin deze week doorzet. We zien op de stable coins na alleen groene resultaten. De sterkste stijger blijft Solana (SOL) met 28,06% groei in 24 uur, maar er zijn meer cryptomunten die hun dagwinst met dubbele cijfers mogen noteren. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen bekijken.

Hoe snel groeit de DeFi markt en wat zijn de gevaren?

Een van de meest populaire sectoren in de crypto industrie is decentralized finance, oftewel DeFi. Inmiddels is er voor $ 170 miljard aan waarde gelockt. Vorig jaar rond deze tijd was dit nog ‘maar’ $ 6 miljard.

DeFi groeit het snelst in Latijns Amerika. Waar we vorig jaar nog nauwelijks activiteit zagen is de helft van de cryptotransacties inmiddels een DeFi transactie. Als we bekijken welke partijen in de markt actief zijn kunnen we concluderen dat de ‘gewone man’ nog niet in deze markt is. Zo bleek liefst 60% van de transacties in het tweede kwartaal een waarde van $ 10 miljoen of meer te hebben. Er zijn dus vooral veel grote beleggers en zogenoemde ‘early adaptors’ in de markt, zoals we dat ook bij Bitcoin zagen.

Het gevaar daarvan is dat de industrie zich langzaam richt op het tevreden houden van deze investeerders en zich minder focust op nieuwe producten of een makkelijkere ingang voor kleinere beleggers. Hierdoor worden de grote DeFi spelers dominanter en is er meer gevaar op marktmanipulatie. Mede hierdoor vergelijkt men de huidige DeFi-markt wel eens met de Bitcoin markt van een jaar of 5-6 geleden.

Een ander gevaar van de autonome sector en het gebrek aan regelgeving is dat de sector gevoelig is voor fraude. In het eerste half jaar van 2021 bestond 76% van de grote hacks uit DeFi-hacks. Tot slot trekken de hoge rendementen ook veel avonturiers. Zo’n 90% van de DeFi-projecten verdwijnt weer doordat er geen klanten voor zijn of doordat het een scam betreft. Daarmee is de DeFi markt dus een moeilijke markt. Als je hier meer over wilt weten vertellen onze collega’s van Tradeincrypto.com je graag meer over DeFi en de DeFi tokens.

Hoe stabiel zijn stable coins eigenlijk en wat is de relatie met Bitcoin?

Stable coins worden zo genoemd omdat de waarde stabiel zou moeten zijn omdat deze gekoppeld is aan andere vermogensbestanddelen zoals goud, valuta etc. In de crash van de afgelopen dagen is echter te zien dat de stable coins minder stabiel zijn dan gedacht. De grote toenemende vraag naar stable coins leidde tot prijsveranderingen. Deze waren weliswaar klein, maar tijdens een crisis juist niet waar een stable coin voor bedoeld is.

Een ander punt van zorg is dat regelgevende instanties, met name in Amerika, steeds meer pijlen op stable coins richten. Ook dit kan de waarde aantasten. Daarom is het logisch om ons af te vragen hoe stabiel de stable coins zijn en wat het voor de cryptomarkt zou beteken als de waarde van stable coins in zou storten. In onderstaande analyse werkt men deze problematiek uit.

Voor de mensen die niet de hele analyse willen bekijken of beluisteren komt het erop neer dat de kans op een stable coin crash groter is dan beleggers op naam verwachten, maar dat er geen acuut gevaar is zolang de Bitcoin als ‘vluchthaven’ beschikbaar is.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen