Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 22 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Crypto als Bitcoin in gevaar: waarom is dat zo en wat moet je doen?

De crypto industrie staat als geheel op wankelen door diverse donkere wolken die zich samenpakken boven de markt. Populaire munten als Bitcoin zijn in gevaar.

Waarom is dat precies het geval en wat kun je in dit soort situaties het beste doen? WANT-redacteur Robert Kroes zocht het uit en vertelt het je in dit artikel.

Crypto risico op korte termijn: beursrun

Vorige week berichtten we al over de manier waarop FTX de cryptomarkt gijzelt. In de afgelopen week zijn de ontwikkelingen razendsnel gegaan. FTX is niet gered, maar failliet verklaard. Daarbij is oprichter Sam Bankman-Fried op de Bahama’s aangehouden geweest.

De autoriteiten hebben hem daar naar eigen zeggen gedwongen alle liquide middelen van FTX over te dragen. Aangezien het faillissement met naar schatting 53 miljard dollar aan schade het grootste uit de Amerikaanse geschiedenis dreigt te worden zijn veel beleggers angstig.

Er wordt weinig gekocht en veel beleggers proberen hun crypto van de beurs te halen. Doordat er weinig gehandeld wordt raken platformen illiquide en moeten zij ook hun dienstverlening staken. Zo kondigde crypto-leenplatform Gemini van de broeders Winklevoss vorige week een opnamestop af en geven ze ook geen nieuwe leningen uit.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Het welbekende logo van Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Roger Brown)

Risicomanagement tegen een crypto bankrun

Zoals we al vaker zeggen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw crypto niet op een beurs bewaart, maar in een persoonlijke wallet. Zo heb je controle over de private key en voorkom je dat derden beheer over jouw crypto nemen. Daarnaast is het belangrijk om, als je van een beurs gebruik maakt, te controleren of de beurs genoeg reserves heeft om te kunnen blijven functioneren.

Het toezicht van DNB op cryptobeurzen met vergunning biedt hierin enige houvast. Daarbij maakt Nederlandse cryptobeurs Bitvavo met oog op het vertrouwen en transparantie inmiddels haar reserves inzichtelijk voor klanten.

Overigens lijken de koersen na een bijzonder volatiele periode even rust te zoeken. Op het overzicht met live Bitcoin en cryptokoersen van Tradeincrypto.com zien we op het moment van schrijven dat de meeste crypto uit de top 25 tussen +1% en -1% beweegt.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

Risico op middellange termijn: crypto koersimplosie

FTX en zusterbedrijven zijn in talloze tech-initiatieven betrokken. Hierdoor is het onduidelijk hoe groot de olievlek zal worden die het faillissement van FTX maakt. Een van de partijen die daaronder te lijden heeft is de zakelijke optieprovider Grayscale. Bij hen kunnen bedrijven die volgens Amerikaanse regels niet rechtstreeks crypto mogen kopen toch in de cryptomarkt investeren.

Hiervoor rekenen ze een premie (als de markt stijgt) of een korting (als de markt daalt) op de marktprijs (spotprijs) van de Bitcoin (BTC). Klaarblijkelijk zijn de zakelijke beleggers afgehaakt, want de kortingen bereikten vandaag een hoogtepunt. Waar de marktprijs $ 16.813,- was noteerde de BTC bij Grayscale $ 9.562,- waardoor er een recordkorting van 43% ontstond.

Daarbij komt dat het inmiddels ook geplaagde Gemini als liquiditeitsverschaffer fungeerde voor Grayscale en die functie voert men nu niet uit. Daar bovenop komt dat vrijdag 25 november de maandopties op de Bitcoin (BTC) vervallen. Daarmee komt er een grote hoeveelheid BTC vrij en gezien de markt is er een verwachting dat veel beleggers zullen verkopen.

In het uiterste geval kan dit ertoe leiden dat Grayscale ook omvalt. Als dit gebeurt wacht wat al een Bitcoin armageddon genoemd wordt. De val van zo’n instituut zorgt namelijk voor een volgende, enorme vertrouwensbreuk. Bovendien heeft het fonds op dit moment 633.570 BTC in bezit. Als deze ineens op de markt komt wacht een gigantische koersdaling.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptobeurzen cryptocurrency, Google Chrome extensies
Crypto (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

Risicomanagement strategie bij een crypto armageddon

Wanneer we in een volatiele markt beleggen met een grote kans op een koersuitbraak (in dit geval een bear uitbraak) is het verstandig om een behoudende beleggingsstrategie te kiezen. De Dollar Cost Averaging methode die wij al in 2020 bespraken is dan een logische overweging.

Om ervoor te zorgen dat je niet verrast wordt door een plotselinge koersval kun je deze DCA-strategie combineren met een stop loss faciliteit.

Uiteraard zijn wij zeer benieuwd hoe de situatie zich ontwikkelt en updaten we je bij bijzondere ontwikkelingen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Tot slot kun je zonder financiële risico’s oefenen in het beleggen in aandelen en crypto door een gratis account aan te maken op virtueelbeleggen.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Crypto als Bitcoin in gevaar: waarom is dat zo en wat moet je doen?
Sluiten