Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 27/02/2018

Bitcoin 2.0: bijna de helft van alle cryptocoins uit 2017 heeft al gefaald

Veel cryptocoins zijn niet alleen geld waard, maar hebben ook echt een doel. Waar Ripple internationale transacties goedkoper en sneller wil gaan maken, vervangt Bitcoin bijvoorbeeld onze huidige valuta. Siacoin is ondertussen bedoeld als systeem waarmee je bestanden deelt, en zo kunnen we nog even door gaan. Ze hebben allemaal tokens (cryptocoins), maar de technische basis en doeleindes verschillen vaak zeer.

Bijna helft van cryptocoins ut 2017 heeft al gefaald

Helaas is die basis bij veel coins afwezig. Na de explosieve groei van Bitcoin vorig jaar, probeerden veel bedrijfjes daar geld mee te verdienen. Oftewel, opeens ontstonden er honderden digitale munten, vaak enkel bedacht om snel een flinke lading geld binnen te harken. Consumenten die bang zijn om de boot te missen sloegen massaal cryptocurrency in. Vaak met teleurstellingen als gevolg.

Dat probleem is groter dan we dachten. Bitcoin.com heeft onderzoek gedaan naar alle coins die vorig jaar publiekelijk zijn aangeboden. Digitale munten die dus werden gelanceerd met behulp van investeringen van de consument en investeerders. De resulterende cijfers zijn pijnlijk: maar liefst 46 procent van de 902 gelanceerde cryptocoins uit 2017 heeft al gefaald. 142 hebben nooit genoeg geld binnengehaald om überhaupt van de grond te komen. Nog eens 276 zijn al snel compleet ingezakt of waren ronduit scams.

cryptocurrency

De werkelijkheid

Overigens ligt het daadwerkelijke getal waarschijnlijk nog hoger. Nog eens 113 ICO’s laten niks meer van zich horen op sociale media, of hebben zo weinig ontwikkelingen/investeerders dat ze het waarschijnlijk binnenkort op gaan geven. Slechts een handjevol van de 902 cryptocurrencies wist meer dan 10 miljoen dollar binnen te harken.

Wat de munt daadwerkelijk doet of wat het einddoel is, maakt ze daarbij eigenlijk niks uit. Wanneer de explosieve groei uitblijft, laten ze massaal de cryptocoin vallen.

In sommige gevallen is dat echt jammer. Een flink aantal coins was bedoeld om problemen in niches op te lossen. Hongerige investeerders doken er echter bovenop in de hoop om de volgende Bitcoin te pakken te hebben. Wat de munt daadwerkelijk doet of wat het einddoel is, maakt ze daarbij eigenlijk niks uit. Wanneer de explosieve groei uitblijft, laten ze massaal de cryptocoin vallen.

Ook dit jaar worden er veel nieuwe munten gelanceerd. Vooral die van Telegram lijkt veelbelovend te worden. Maar er zullen ongetwijfeld ook veel missers tussen zitten. Zelfs de cryptocoin van Kodak zakte onlangs al snel in. Nee, de huidige grote spelers zullen voorlopig de boventoon blijven voeren. Wist je trouwens dat Elon Musk Bitcoin heeft? Hier lees je hoeveel. Geef je ook op voor onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van het laatste cryptonieuws.

Reageer op artikel:
Bitcoin 2.0: bijna de helft van alle cryptocoins uit 2017 heeft al gefaald
Sluiten