Jan de Raab
Jan de Raab Tech 24 oktober 2018

De volgende Bitcoin: altcoins uitwisselen met Kyber Network

Met enkele honderden cryptocoins is het lastig om te bepalen welke munt zich ook echt weet te onderscheiden van de grauwe massa. In veel gevallen probeert men niet zelden het wiel voor de tweede keer uit te vinden. Toch zijn er, ondanks de vele overeenkomsten, vaak ook veel verschillen. Het doel mag dan wel hetzelfde zijn, de wijze waarop het wordt bereikt kan geheel anders zijn.

Een van de munten die het probleem van het onderling uitwisselen probeert aan te pakken is Kyber Network. De naam bekt wellicht wat minder lekker, effectief is de munt wel.

Wat is Kyber Network?

Kyber Network is een op Ethereum gebaseerd protocol dat zorgt voor realtime uitwisseling en conversie van digitale assets op een gedecentraliseerde en betrouwbare manier. Kyber Network is opgezet als een alternatief voor gecentraliseerde exchanges, die steeds meer vatbaar worden voor hacks. Kyber Network wil met behulp van het protocol, een ecosysteem tot stand brengen van gedecentraliseerde en betrouwbare exchanges van digitale activa.

Met het on-chain-protocol van Kyber Network kunnen gebruikers onmiddellijk digitale assets uitwisselen; het protocol biedt gebruikers ook de mogelijkheid om conversies uit te voeren van verschillende digitale assets.

Een belangrijk onderdeel van het protocol is dat het geen wereldwijd orderboek bijhoudt. In plaats daarvan onderhoudt Kyber Network een reserve, waarin een bepaald aantal digitale activa is ondergebracht om de liquiditeit van de omwisseling te handhaven. Deze reserve valt onder het beheer van het ‘smart Kyber-contract’. Het smart contract kan de conversie-ratio voor elk digitaal item bepalen door te kijken naar alle andere reserves op het netwerk. De conversie-ratio voor digitale activa wordt regelmatig bijgewerkt door reservebeheerders, waarbij het slimme Kyber-contract het voordeligste tarief gebruikt voor gebruikers bij het uitvoeren van een exchange.

Kyber Network Stakeholders

Actoren binnen het ecosysteem kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

 • Gebruikers

Dit zijn de actoren die verschillende digitale assets naar en van het netwerk zullen verzenden en ontvangen. Deze actoren omvatten: individuele gebruikers, slimme contractaccounts en verkopers.

 • Reserve-entiteit (en)

Deze actoren spelen een cruciale rol in het ecosysteem door te fungeren als een bron van liquiditeit voor het platform. Reserve-entiteiten kunnen worden onderverdeeld in 3 categorieën: de eigen reserve van het Kyber-netwerk, openbare reserves en privéreserves. Het verschil tussen een publieke en private reserve is, dat met openbare reserves, reservebijdragen kunnen worden geïnd van het publiek, terwijl met private reserves de reserveringsbijdragen volledig door die particuliere entiteit worden verstrekt.

 • Reserve contribuanten

Dit zijn de personen die kapitaal verschaffen aan reserve-entiteiten, in de vorm van reservebijdragen, om hun liquiditeit te vergroten. Door het leveren van reservebijdragen, hebben deze bijdragers de mogelijkheid om winst te maken uit die reserve. Reservebetalers zijn alleen aanwezig in openbare reserves die bijdragen van het publiek accepteren om de liquiditeit te vergroten.

 • Reserve Manager

Deze actor behoudt zijn eigen reserve; ze bepalen ook de conversieratio’s van digitale assets die ze in hun reserve hebben en voeren die tarieven door naar Kyber Network.

 • Kyber Network Operator

Deze actor is verantwoordelijk voor het toevoegen en verwijderen van reserve-entiteiten, en ook het vermelden en verwijderen van paren van digitale assets op het netwerk. In de beginfase wordt deze rol door het Kyber-team zelf gespeeld, maar later worden ze vervangen door een gedecentraliseerd besturingsmodel.

Het is ook belangrijk op te merken dat het platform reserve-entiteiten aanmoedigt om het ecosysteem te betreden, aangezien reservebeheerders in staat zullen zijn om hun activa te gelde te maken. Omdat reserventiteiten handelsverzoeken van gebruikers behandelen, kunnen ze winst halen uit de verdeling, wat kan worden besloten door de reservebeheerder. Bovendien houdt Kyber Network geen middelen in reserves. Deze fondsen worden opgeslagen in reservecontracten die voldoen aan de Kyber Network-regels.

Deze actoren binnen het ecosysteem hebben op verschillende manieren interactie met het Kyber-netwerkcontract, zoals hieronder wordt getoond:

 

Kyber Network

Dynamic Reserve Pooling

Kyber Network kan verzekeren dat er voldoende liquiditeit is in zijn ecosysteem door gebruik te maken van reserve-entiteiten in zijn netwerk. Kyber Network is geconfigureerd om de ingang van meerdere reserves-entiteiten toe te staan. Dit zorgt ervoor dat er geen monopolie van reserves is, wat meer competitieve succespercentages oplevert voor digitale assets in het ecosysteem. Het extra voordeel van het hebben van veel reserves in het ecosysteem is dat het Kyber Network toestaat tokens met een laag handelsvolume te ondersteunen. Een reservebeheerder die ervoor kiest om in tokens met een laag handelsvolume te handelen, is vrij om dat te doen.

Wanneer een handels- of conversieverzoek wordt gedaan, haalt Kyber Network de succespercentages op uit alle reserves die het verzoek kunnen verwerken. Kyber Network kiest vervolgens de meest concurrerende wisselkoers en voert het verzoek uit.

Kyber Network Crystal (KNC)

KNC-tokens zijn vereist voor reserve-entiteiten om deel te nemen aan het netwerk. Deze tokens moeten vooraf worden gekocht en door deze entiteiten worden opgeslagen. In elk handelsverzoek dat een reserve-entiteit in behandeling kan nemen, wordt het handelsvolume betaald door de reserve aan het Kyber-netwerkplatform in KNC-tokens. Deze vergoeding vertegenwoordigt het recht van de reserve-entiteit om te kunnen opereren en om winst te behalen uit de handelsactiviteiten in het Kyber Network-ecosysteem. De verzamelde kosten in KNC-tokens worden gebruikt om operationele kosten en ondersteunende partners te dekken. Alle KNC-tokens die overblijven nadat deze kosten zijn gedekt, worden verbrand.

De toekomst van Kyber Network

Kyber Network is een interessant protocol dat is gericht op het oplossen van een zeer belangrijk probleem dat vandaag bestaat in de crypto-ruimte, gecentraliseerde digitale uitwisselingen van activa en hacks. Gezien de gedecentraliseerde en vertrouwenwekkende aard van digitale assets, is het noodzakelijk dat er een gedecentraliseerd en betrouwbaar platform is waarop individuen deze digitale assets kunnen verhandelen.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
 15. De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
 16. De volgende Bitcoin #16: Nano focust op efficiëntie
 17. De volgende Bitcoin #17: de mogelijkheden van QTUM
 18. De volgende Bitcoin #18: New Economy Movement (XEM) gaat oogsten
 19. De volgende Bitcoin #19: VeChain (VET) verbetert de leveranciersketen
 20. De volgende Bitcoin #20: STEEM (SD) betaalt je voor commentaar
 21. De volgende Bitcoin #21: ARK verbindt ecosystemen
 22. De volgende Bitcoin #22: BountyoX is een cryptocurrency voor jagers
 23. De volgende Bitcoin #23: Waltonchain combineert RFID-technologie
Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: altcoins uitwisselen met Kyber Network
Sluiten