Pas op: vreemde manieren om je Bitcoin kwijt te raken

Cryptocurrency blijft een populair iets om in te investeren, hoewel er toch een grote kans bestaat dat je geld behoorlijk in waarde daalt. Een waardedaling is echter niet het enige dat er kan gebeuren met je coins. Zo zijn hackers bijvoorbeeld constant bezig met het aanvallen van exchanges en helaas lukt het ze om de zoveel tijd ook om behoorlijk wat coins buit te maken. Naast hackers zijn er ook wat vreemdere manieren, waarop je je cryptocoins kwijt zou kunnen raken.

Cryptocoins weg door overlijden

Als je overlijdt ben je uiteraard je cryptocoins kwijt, maar waarschijnlijk heb je die dan ook niet meer nodig. Het is echter niet wat we bedoelen met “cryptocoins weg door overlijden” en is ook niet zo vreemd.

Als je voor een bepaalde vorm van beveiliging kiest, kan het echter voorkomen dat je je coins kwijtraakt door het overlijden van iemand anders. Je kunt er namelijk voor kiezen om voor een wallet te gaan, waar twee sleutels voor nodig zijn.

Jij hebt er één en je partner in crime heeft de andere. Zonder een van de sleutels kun je niet bij de coins en als er iets met de sleutel van je partner zou gebeuren, zitten je coins vast. Mocht hij of zij dus komen te overlijden, zou het kunnen dat je cryptocoins voor altijd vast blijven zitten in je uiterst veilige wallet.

locked acount

Er wordt nagedacht over manieren om dit probleem aan te pakken, hoewel er altijd weer een nadeel boven komt drijven. Zo zou er een onafhankelijke entiteit kunnen verklaren dat je partner overleden is en de sleutel er dus kwijt is.

Het doel van de beveiliging is echter om een enkel zwak punt te voorkomen en dat creëer je juist weer door een enkele entiteit de macht te geven om het overlijden wel of niet correct aan te kondigen.

Ook hardware zou gebruikt kunnen worden, die bijvoorbeeld een signaal uitzendt waar je op moet reageren. Als je niet op tijd reageert, wordt ervan uitgegaan dat je helaas niet meer onder de levenden bent.

Toen dit systeem werd geopperd tijdens een presentatie van IC3 researchers, kwam iemand uit het publiek wel met een zorgelijke vraag: “zou je het geld dan niet kunnen krijgen door Bob gewoon te vermoorden?”. Inderdaad zou het omzeilen van de tweede sleutel voor moordlustige neigingen kunnen zorgen en is het misschien beter als iedereen er belang bij heeft dat beide partners gezond en levend blijven.

Sweatcoin

Piramidespelen

Ook zijn er de welbekende piramidespelen, welke ervoor kunnen zorgen dat je je zuurverdiende coins kwijtraakt. Je zou denken dat niemand meer in dat soort onwaarschijnlijke en overduidelijk louche dingen trapt, maar toch blijven oplichters behoorlijk wat verdienen aan valse beloftes.

Assistant professor Marie VAsek van de University of New Mexico, heeft zo’n 2.000 oplichting systemen onderzocht om erachter te komen waarom sommige scams wel of niet werken. Sommige scams verschijnen en verdwijnen meteen weer, terwijl andere behoorlijk lang blijven opereren.

Bij de populaire scams zochten de oplichters populaire forums op en ook forums met een goede reputatie. Hier gingen ze actief aan de gang binnen de community en zorgden ze voor veel positieve bekendheid voor de scam. Op deze manier waren mensen toch geneigd om in de oplichting te geloven, aangezien het duidelijk wel werkte voor andere mensen.

piramidespel

Vijandige overname

Eén van de meest onwaarschijnlijke manieren waarop je je cryptocoins zou kunnen kwijtraken is een vijandige overname. Het is net zoals je in de films ziet. Iemand wil een bedrijf overnemen en zorgt ervoor dat hij stiekem in het bezit weet te komen van 51 procent van de aandelen. Eenzelfde soort 51 procent spelletje kan ook bij cryptocurrency gespeeld worden.

Hierbij beschikt iemand over zoveel capaciteit om te mijnen, dat het de regels van het cryptocurrency systeem kan veranderen. Zo’n aanval is redelijk onwaarschijnlijk, omdat het ontzettend veel geld zou kosten om uit te voeren terwijl het nauwelijks of geen winst zou opleveren. Joseph Bonneau van de New York University, heeft onderzocht hoeveel het zou kosten om zo’n aanval uit te voeren.

Wanneer je de capaciteit om te mijnen zou huren, zou je voor een 51 procent aanval op Ethereum 2 miljoen dollar per uur kwijt zijn. Als je er helemaal voor gaat en de apparatuur om te mijnen zelf gaat kopen, ben je zo’n 1,5 miljard euro per uur kwijt om Ethereum of Bitcoin over te nemen.

Hoewel veel mensen zo’n aanval op het moment niet serieus nemen, hoeft het toch niet zo onmogelijk te zijn als je zou denken. Als steeds meer mensen de coins gaan gebruiken, zou het een manier kunnen zijn om de economie in elkaar te laten storten. En het is niet ondenkbaar dat er mensen en organisaties in de wereld zijn met behoorlijk wat geld en sinistere plannen.

cryptocoins

Vreemde praktijken of niet, cryptocurrencies lijken nu op alle gebieden van de maatschappij te infiltreren. Zelfs Pokémon heeft tegenwoordig ook met digitale valuta te maken. Het spel Cryptohunt is namelijk Pokémon Go, maar dan met cryptocurrency.

Coindesk

Reageer op artikel:
Pas op: vreemde manieren om je Bitcoin kwijt te raken
Sluiten