Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 14 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Cryptocoins kunnen binnen 10 jaar algemeen betaalmiddel worden’

Bitcoin is oorsponkelijk bedacht om ons bestaand geld te vervangen, maar volgens sommigen is dat helemaal niet mogelijk. Onlangs liet Augustin Carstens, hoofd van de Bank for International Settlements (BIS) bijvoorbeeld weten dat cryptocurrencies niet de functie van geld kunnen overnemen en waarschuwde hij zelfs jonge mensen dat ze geen geld moesten proberen te maken. Niet iedereen is het hier echter mee eens. Uit een onderzoek van eToro en Imperial College zou namelijk blijken dat cryptocurrencies de potentie hebben om uiteindelijk een algemeen betaalmiddel te worden.

Emails ook niet meteen ingeburgerd

Het onderzoek geeft aan dat cryptocurrencies de natuurlijke volgende stap zijn voor geld en dat ze zelfs binnen tien jaar een algemeen geaccepteerd betaalmiddel zouden kunnen worden. Wel wordt er geaccentueerd dat nieuwe betalingssystemen niet zo één twee drie in plaats zijn. Iqbal Gandham, de eToro Managing Director in Engeland, vergelijkt het proces met de komst van de email. Zo werd in 1971 de eerste mail al verstuurd, maar het duurde zo’n 3o jaar voordat mensen massaal begonnen te mailen en dat er een gebruiksvriendelijke interface was.

betalen smartphone

Cryptocurrencies voldoen aan 1 van de 3 eisen

Gandham geeft verder aan dat het iets meer dan acht jaar geleden is dat de eerste Bitcoin transactie een feit was. Vandaag de dag zou de cryptocurrency al beginnen te voldoen aan de vereisten om alledaags geld te worden. Cryptocurrencies zouden op het moment voldoen aan één van de drie vereisten om “echt geld” te worden. De coins dienen namelijk al als een middel om een bepaalde waarde in op te slaan.

Zes obstakels te overwinnen

Aan twee van de drie vereisten voldoen cryptocurrencies echter op het moment nog niet. Zo worden ze nog niet massaal gebruikt als een ruilmiddel en kunnen ze nog niet gebruikt worden als een rekeneenheid. Om aan de laatste twee eisen te voldoen, zouden er zes obstakels nog opgelost moeten worden. Namelijk de schaalbaarheid, bruikbaarheid, regulatie, privacy en de volatiliteit. Daarnaast zou er meer motivatie moeten zijn om cryptocoins te gaan gebruiken.

cryptocurrencies

Potentie om financieel denken om te gooien

Er moet dus nog een hoop gebeuren voordat betalen met cryptocoins een alledaagse bezigheid is. Volgens professor William Knottenbelt van Imperial College zouden cryptocurrencies echter de potentie hebben om alles wat de dachten te weten over financiële systemen en financiële assets om te gooien. Daar zou het gedecentraliseerde karakter van de cryptocoins een grote rol bij spelen.

Mocht het inderdaad ooit zover komen dat we cryptocurrencies gebruiken als normaal geld, zal dat hoogstwaarschijnlijk niet zijn met alle cryptocurrencies zijn die op het moment bestaan. Volgens Goldman Sachs zullen de meeste cryptocoins crashen naar nul dollar en zullen maar een paar het overleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cointelegraph

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Cryptocoins kunnen binnen 10 jaar algemeen betaalmiddel worden’
Sluiten