Ilona Braam
Ilona Braam Crypto 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Goldman Sachs: ‘Meeste cryptocoins gaan crashen naar nul dollar’

De afgelopen paar dagen waren bruut voor de cryptocurrency wereld. Het laagste punt werd op dinsdag bereikt, toen een waarde van zo’n 550 miljard dollar van de markt werd geveegd en Bitcoin voor het eerst sinds november onder de 6000 dollar per coin uitkwam. De onderzoeksfirma van Goldman Sachs lijkt niet verbaasd te zijn. Steve Strongin, hoofd van wereldwijd onderzoek op beleggingsgebied, geeft zelfs aan dat de meeste cryptocurrencies zullen falen en crashen naar een waarde van nul.

Cryptocurrency markt is internet zeepbel

Dit stelt hij in een rapport dat vlak na de desastreuze daling van Bitcoin naar onder de 6000 dollar is uitgebracht. Hij vergelijkt de huidige cryptocurrency markt met de zogenaamde internet zeepbel aan het einde van de jaren negentig. Toen waren er behoorlijk wat zoekmachines op de markt, waarvan de meeste genadeloos van de aardbodem zijn verdwenen.

Search engine

Waarde van handjevol kan nog steeds stijgen

We weten nu dat Google als grote winnaar uit de bus kwam. Het bedrijf overleefde, maar Strongin vermeldt erbij dat Google veel waardevoller werd dan de rest door een compleet andere vorm aan te nemen. De vraag is welke cryptocurrencies een Google zijn en welke zullen verdwijnen. Strongin gaat verder met uitleggen dat hoewel we met een speculatieve zeepbel te maken hebben, het niet meteen betekent dat de waarde van een handjevol overlevenden niet nog steeds zou kunnen stijgen. Het betekent echter meteen ook dat de meeste cryptocoins nooit meer terug zullen klimmen naar hun recente hoogtepunten.

Sterke correlatie tussen cryptocurrencies

Wat Strongin vooral zorgwekkend vindt, is de samenhang tussen de verschillende digitale valuta. In tegenstelling tot wat je normaal gesproken van zo’n soort markt zou verwachten, zorgen nieuwe cryptocurrencies er niet voor dat de waarde van oude cryptocurrencies daalt. Alle cryptocurrencies lijken allemaal samen als een enkele entiteit te bewegen. Dat zou betekenen dat als het fout gaat, het dan ook voor iedereen goed fout gaat. Overigens wordt er geen tijdsbestek gegeven voor wanneer we de drastische crash zouden kunnen verwachten.

Bitcoin koers stijging cryptocoins

De blockchain zal nog belangrijke rol spelen

Hoewel Strongin niet zoveel vertrouwen heeft in de meeste cryptocurrencies, is hij wel te spreken over de onderliggende blockchain. Hij geeft aan dat deze technologie duidelijk een bepaalde rol kan spelen in het verbeteren van de wereld van financiële transacties. De expert voegt er nog wel aan toe dat de huidige technologie nog niet ver genoeg gevorderd is om de benodigde snelheid voor markttransacties te bieden.

Het ziet er dus volgens Strongin niet al te rooskleurig uit voor de meeste digitale valuta. De meeste zullen een snelle dood sterven, terwijl een handjevol zal overheersen. De hamvraag is welke cryptocurrency een Google zal blijken te zijn. Als je goed gokt kan het je behoorlijk wat opleveren en kun je jezelf ook voegen bij het lijstje van de 19 rijktste mensen in cryptocurrency.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Goldman Sachs: ‘Meeste cryptocoins gaan crashen naar nul dollar’
Sluiten