Werkt deze bekende investeringsregel ook bij cryptocurrencies?

Veel mensen die in aandelen investeren passen de modern portfolio theory (MPT) toe van de econoom, nobelprijswinnaar en auteur van het klassieke artikel “Portfolio Selection” uit 1952, Harry Markowitz. Hierbij verdeel je je geld over verschillende investeringen om het risico te verminderen. Nu er inmiddels op de cryptocurrencymarkt al meer dan 1.500 verschillende cryptocoins zijn, rijst de vraag of je de MPT ook kunt toepassen op cryptocurrencies. Volgens sommigen werkt dat inderdaad ook.

MPT cryptoportfolio is het sterkst

Onlangs publiceerde de Bocconi Students Investment Club aan de Bocconi University in Milaan een onderzoek, waarin ze laten zien dat door het toepassen van de MPT regels een sterker cryptocurrency portfolio kon worden samengesteld dan welk cryptoportfolio dan ook.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste cryptonieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Dit lijkt het populaire idee dat 50 tot 60 procent van je cryptoportoflio uit de twee grootste cryptocurrencies moet bestaan en de rest uit kleinere altcoins te valideren. Ook Cryptocampus medeoprichter Jeffery Van de Leemput gelooft in een divers cryptocurrency portfolio. Hierdoor zou je de risico’s verkleinen en uiteindelijk meer verdienen.

cryptocurrencies

Cryptocurrencies als toevoeging aan normale aandelen portfolio’s

Interessant genoeg zijn er zelfs een paar Wall Street analisten welke van mening zijn dat cryptocurrencies ook een toevoeging zouden kunnen zijn aan normale aandelen portfolio’s met het idee om in allerlei verschillende dingen te investeren. JP Morgan strateeg John Norman wijdt zelfs een rapport van 71 pagina’s aan het idee. Hij komt tot de conclusie dat door de lage correlatie tussen aandelen en de cryptocurrencymarkt, het inderdaad zou kunnen werken als dezelfde patronen uit het verleden zich voortzetten.

Met z’n allen omlaag

Niet iedereen is echter even positief over de tactiek van het verspreiden van je investeringen op de cryptocurrencymarkt. We zagen bijvoorbeeld eerder in het jaar dat toen Bitcoin een duikvlucht naam, de cryptocurrency de rest ook omlaag leek te sleuren. Dan heeft de verspreiden niet echt veel zin als alle waardes omlaag gaan.

Bitcoin

Verspreiden is toch nuttig

Volgens Dejun Qian, oprichter van het blockchain project de FUSION Foundation, kan het alsnog zin hebben om in verschillende cryptocurrencies te investeren. Hij gelooft dat 90 procent van de cryptocurrencies weer zal verdwijnen en door te investeren in verschillende cryptocurrencies vergroot je de kans dat je ook investeert in de 10 procent die wel blijft bestaan.

Al met al lijkt het inderdaad een beter plan om je geld te verdelen over verschillende cryptocurrencies, dan om alles op één paard te wedden. Toch kan het lastig zijn om te bepalen wat het perfecte tijdstip is om te beginnen met investeren. Wanneer zou je bijvoorbeeld nu in Bitcoin en Ethereum moeten investeren?

Coindesk

Reageer op artikel:
Werkt deze bekende investeringsregel ook bij cryptocurrencies?
Sluiten