Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 13 apr 2018

Gaat de anonimiteit van Bitcoin en andere crypto verloren?

Cryptocurrencies staan erom bekend dat je lekker anoniem transacties kunt uitvoeren en niemand erachter komt wie je bent. Hoewel dit in het begin van Bitcoin misschien wel waar was, zijn de tijden aan het veranderen. Nu cryptocurrencies zo groot zijn geworden, hebben ze de aandacht van overheden aangetrokken en deze zijn uiteraard niet voor anonimiteit.

Wel of niet goed?

De meningen over anonimiteit in de cryptocurrency wereld zijn verdeeld. Zo vindt Bill Gates het bijvoorbeeld geen goed idee dat cryptocurrencies anoniem verhandeld kunnen worden.

Het is juist iets goeds dat de overheid witwaspraktijken, belastingontduiking en het steunen van terroristen kan aanpakken. Aan de andere kant vindt Edward Snowden weer dat als transacties niet privé zijn, ze ook niet veilig zijn.

bitcoin darknet

Geen anonieme accounts in Europa

Wat wie ook vindt, de overheden van verschillende landen zijn hard bezig met het bedenken van regels rondom cryptocurrencies en een paar zijn al in plaats om anonimiteit tegen te gaan. Zo moeten exchange platformen in Europa zich houden aan de international standaarden van de Financial Action Task Force (FTF).

Volgens deze regels mag je geen anonieme account hebben bij Europese exchanges, noch een account onder een fictieve naam.

Als exchange zou je daarbij ook nog extra onderzoek naar een gebruiker moeten doen wanneer er een zakelijke relatie mee wordt aangegaan, er transacties worden uitgevoerd van boven de 15.000 euro, er verdenking is van witwaspraktijken en wanneer er wordt getwijfeld aan de juistheid van de identiteitsgegevens. Ook in de VS zijn er regels in plaats, die onder andere wetten vallen. Daar lijken de regels nog net wat strenger te zijn.

anoniem

Anoniem verhandelen nog steeds mogelijk

Door deze regels wordt het steeds lastiger om je transacties uit te voeren, zonder dat iemand erachter komt dat jij het bent. Als je tegenwoordig bijvoorbeeld een account bij de bekende exchange Coinbase wilt maken, moet je eerst een verificatieprocess doorlopen. Het is echter nog steeds mogelijk om anoniem cryptocoins te verhandelen. Dat kan via peer-to-peer platformen, zoals Localbitcoins.

Ook zijn er in sommige Bitcoin wallets gedecentraliseerde exchanges gebouwd, waar je coins kunt kopen en verkopen. Mycellium Local Trader is hier een voorbeeld van. Als derde optie zijn er op sommige plekken ook cryptocurrency pinautomaten, waar je anoniem coins kunt kopen en inwisselen.

Hoewel je nu nog redelijk makkelijk anoniem kunt blijven, zullen de regels in de toekomst waarschijnlijk wel aangescherpt worden. Het lijkt steeds moeilijker om überhaupt ergens iets anoniems te kunnen doen. Ook op internet wordt je in de gaten gehouden, maar op deze manier kun je incognito internetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cointelegraph

Reageer op artikel:
Gaat de anonimiteit van Bitcoin en andere crypto verloren?
Sluiten