Ilona Braam
Ilona Braam Crypto 2 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je cryptocoins niet op een exchange moet laten hangen

Als je cryptocoins in je bezit hebt, kun je ze op verschillende plekken bewaren. Sommige plekken zijn wat veiliger dan andere, zoals de gebruikers van crypto beurs Coincheck eind januari achter kwamen. De beurs viel namelijk ten prooi aan diabolische hackers die ervandoor gingen met 500 miljoen NEM coins, wat toen gelijk stond and zo’n 326 miljoen euro. Om zoiets te voorkomen, kun je beter je coins niet laten hangen op cryptocurrency beurzen, maar veilig in een wallet stoppen.

Hackers en cryptocurrency beurzen

Omdat beurzen het beheer krijgen over miljoenen cryptocoins, zijn ze een belangrijk doelwit voor hackers. Coincheck is niet de eerste die hiermee te maken heeft gehad. In 2014 begon het allemaal met Mt. Gox, die op het moment 70 procent van alle bitcoin transacties wereldwijd voor zijn rekening nam. Helaas sloegen hackers hun slag en gingen ze ervandoor met maar liefst 850.000 bitcoins. Toen was dat zo’n 366 miljoen euro waard, maar nu zou het meer in de buurt komen van 9,5 miljard euro. Naast Coincheck en Mt. Gox, zijn er nog tal van beurzen ten prooi gevallen aan cryptodieven, waaronder Bitfinex, Etherdelta en Bitstamp.

cryptocurrency beurzen

Lekker handig

Uiteraard is er een reden dan mensen hun coins op beurzen laten hangen. Het is namelijk lekker makkelijk. Je coins worden voor je bewaard en je kunt ze snel weer omwisselen voor euro’s of andere cryptocurrencies. Je hebt beurzen wat dat betreft ook wel nodig, maar het is onverstandig om je hele Bitcoin vermogen aan een beurs te te vertrouwen.

cryptocurrency

Privé sleutel moet privé blijven

Als je bezig gaat met cryptocurrency, heb je te maken met een publieke sleutel en een privé sleutel. De publieke sleutel deel je met anderen, zodat ze geld naar je kunnen sturen. Met de privé sleutel, kun je vanaf je eigen account geld overmaken naar anderen. Hier komt dan het probleem met beurzen: om voor je te kunnen handelen heeft een beurs namelijk je privé sleutel nodig. En dat is nou precies wat je niet in de handen van hackers wilt laten vallen. Uiteraard hebben beurzen allemaal een beveiligingsteam dat zich tegen de hackers verweert, maar het hoeft ze maar één keer te lukken en je bent miljoenen euro’s kwijt.

Een betere plek om je coins te bewaren is in je eigen wallet, maar ook hier zijn er veiligere en minder veilige opties. Dit zijn de vijf beste en veiligste wallets om je cryptocoins in te bewaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom je cryptocoins niet op een exchange moet laten hangen
Sluiten