Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cryptocoins 16 april 2018

Drijven Bitcoin en andere crypto de prijs van smartphones omhoog?

Door de grote vraag naar computers voor het mijnen van cryptocurrency, zijn de prijzen van computeronderdelen behoorlijk gestegen. Dat merk je als je bijvoorbeeld extra RAM voor je computer wilt gaan kopen en de prijzen lijken we verdubbeld te zijn. De vraag is of dit zal doorwerken op de prijs van smartphones en we binnenkort iPhones krijgen van 2.000 euro.

Prijzen smartphones omhoog

Het is een legitieme vraag, aangezien smartphones als het ware mini-computers zijn en dezelfde soort onderdelen nodig hebben om te functioneren. De laatste tijd lijken smartphones al sowieso duurder te worden en waar jaren geleden 400 euro voor een toestel veel was, je nu zonder er al teveel over na te denken eerder rond de 800 euro uitgeeft aan een smartphone. Het feit dat de prijs in het abonnement wordt verwerkt verzacht de klap, hoewel je tegenwoordige dan wel een BKR registratie krijgt.

RAM modules

RAM modules schaarser

De kans is groot dat bijvoorbeeld RAM modules voor smartphones inderdaad twee keer zo duur worden. Bedrijven zoals Samsung maken bijvoorbeeld RAM modules voor zowel computers als smartphones. Deze zijn niet hetzelfde en de smartphone modules zijn een stuk kleiner. Aan de grotere modules kan Samsung echter meer verdienen, omdat daar meer vraag naar is en mensen bereid zijn om er veel voor neer te tellen, zodat ze verder kunnen mijnen.

Logisch gezien zou Samsung ervoor kiezen om meer van de computer modules te maken, zodat de winst gemaximaliseerd wordt. Er zijn echter maar een beperkt aantal productielijnen, waardoor de smartphone modules schaarser worden en dus ook duurder. Dat klinkt ernstig, maar het is minder erg dan je denkt. RAM modules kosten om te beginnen namelijk niet zoveel en een extreme verhoging van de prijs zou misschien een paar euro toevoegen.

fabriek smartphones

Geen problemen met GPU

Als we kijken naar de GPU, hoeven we ons ook geen zorgen te maken. De GPU’s die voor computers worden gebruikt zijn ook niet hetzelfde als die van smartphones, maar doorgaans worden de twee verschillende type GPU’s ook door verschillende bedrijven gemaakt. Dat betekent dat er geen keuze gemaakt hoeft te worden over welke componenten voorrang krijgen en de prijzen dus hetzelfde zouden moeten blijven.

Dus hoewel de cryptocurrency markt er wel voor heeft gezorgd dat computeronderdelen een stuk duurder zijn geworden, hoewel we ons in ieder geval geen zorgen te maken dat onze smartphones binnenkort ook peperduur(der) worden. Het is aan de andere kant misschien sowieso een goed plan om minder vaak een nieuw toestel te kopen. Smartphones zouden slechter voor het milieu zijn dan je denkt.

Android Central

Reageer op artikel:
Drijven Bitcoin en andere crypto de prijs van smartphones omhoog?
Sluiten