‘Cryptocurrencymarkt zorgt voor financiële revolutie’

De cryptocurrencymarkt komt met grote ups en downs, maar het lijkt wel een blijvende markt te zijn. Hoewel Daniel Masters voorheen werkte bij de grote Amerikaanse bank JPMorgan, heeft hij behoorlijk wat vertrouwen in de cryptocurrencymarkt. Volgens Masters zouden cryptocurrencies op het moment een heuse financiële revolutie voeden en zou het aandeel van cryptocurrencies in de totale financiële markt in de toekomst zelfs een stuk groter worden.

Democratisering van transacties

In een interview met Bloomberg vergelijkt Masters de cryptocurrencymarkt met het internet. Waar het internet heeft gezorgd voor een democratisering van het nieuws, zou de blockchain hetzelfde kunnen doen voor peer-to-peer transacties. Hiermee doelt hij waarschijnlijk op het feit dat financiële transacties nu voornamelijk het domein zijn van banken en grote instanties. Maar door middel van de blockchain zou het systeem een stuk democratischer worden en zouden banken niet meer alle macht in handen hebben. Masters geeft aan dat dit gegeven is wat het tot een revolutie maakt.

blockchain faceb

Cryptocurrencymarkt kan niet langer genegeerd worden

Bitcoin begon als een digitale coin om bestaand geld te vervangen, wat natuurlijk niet erg op prijs werd gesteld door banken en andere financiële instanties. In het begin werden cryptocurrencies echter niet helemaal serieus genomen en een beetje als een hype gezien.

Masters maakt hierbij een vergelijking met een gereguleerde zandbak, waar de digitale valuta zich de afgelopen vijf jaar in zouden hebben bevonden. Dat was eind 2017 echter klaar toen het ecosysteem ging van een miljard tot 10 miljard dollar markt naar een markt van bijna een biljoen dollar, waar zo’n beetje dagelijks over werd geschreven. Banken en overheden konden toen niet meer om de cryptocurrencymarkt heen en besloten dat het cryptocurrency verhaal niet meer genegeerd kon worden.

JPMorgan bank

Leakage

Sommige mensen zijn bang dat cryptocurrencies zullen zorgen voor “leakage’ in het traditionele financiële systeem. Letterlijk vertaald betekent leakage natuurlijk een lekkage en dat is in principe wat er ook mee wordt bedoeld. In dit geval wordt het lekken van inkomen of kapitaal uit een economie of systeem bedoeld, waar het geld normaal gesproken binnen het systeem zou blijven. In plaats van binnen het traditionele financiële systeem te blijven, zou kapitaal nu lekken naar het cryptocurrency systeem.

Masters is echter van mening dat cryptocurrencies op het moment niet voor leakage zorgen en ook banken zouden zich daar momenteel geen zorgen over maken. Ze zouden zich wel beginnen te realiseren dat de cryptocurrencymarkt mogelijk in de toekomst wel leakage zou kunnen veroorzaken.

Masters heeft de wisselwerking tussen cryptocurrencies en bestaande valuta echter nooit gezien als een gevecht tot de dood. Hij is van mening dat het gaat om welk deel van het totale financiële ecosysteem de cryptocurrencies uiteindelijk in zullen nemen. Hij voegt hieraan toe dat ook al zou dat maar 5 procent zijn, de cryptocurrency markt dan al een stuk groter zou zijn dat wat het vandaag de dag is.

leakage

Pas op met nieuwe ICO’s

De ex JPMorgan bankier lijkt er in ieder geval vanuit te gaan dat cryptocurrencies niet binnenkort zullen verdwijnen en nog een grote rol zullen spelen in de financiële wereld. Tegenwoordig werkt hij als voorzitter bij de digitale investeringsbank CoinShares en is hij chief investment officer bij Global Advisors.

Masters beheert hierbij meer dan 800 miljoen dollar aan cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum, Zcash en Monero. Ook beheert hij ICO’s, waarvan hij aangeeft dat minder dan 3 procent van de Initial Coin Offerings door het gebruikte screeningproces komen. Dat is wel goed om te onthouden als je weer een nieuwe cryptocurrency voorbij ziet komen.

Sommige cryptocurrencies zijn aan de andere kant wel erg verleidelijk. Zo kun je tegenwoordig de cryptocoin Verge gebruiken om je Pornhub filmpjes mee te betalen.

CCN

Reageer op artikel:
‘Cryptocurrencymarkt zorgt voor financiële revolutie’
Sluiten