Vijf redenen waarom de cryptocurrencymarkt zo wispelturig is

Iedereen weet dat de cryptocurrencymarkt erg wispelturig is. Het ene moment kunnen je coins duizenden euro’s waard zijn, om vervolgens naar beneden te kelderen. Het omgekeerde gebeurt natuurlijk ook en dat is de reden dat veel mensen zich toch willen wagen in de cryptocurrency wereld. De vraag blijft natuurlijk wel waarom de cryptocurrencymarkt zoveel wispelturiger is dan de normale aandelenmarkt. Dit zijn de vijf dingen die meehelpen aan de volatiliteit van de digitale valuta.

Geen regulerend orgaan

Cryptocurrencies zijn niet zoals normaal geld, dat door de overheid of de bank wordt gereguleerd. Digitale valuta horen niet bij een bepaald land en zijn een wereldwijd fenomeen. Veel cryptocurrency liefhebbers zijn blij met de gedecentraliseerde aard van veel cryptocurrencies. Het gebrek aan goede regulatie zorgt er echter wel voor dat er geen controle uitgeoefend kan worden om bijvoorbeeld marktmanipulatie effectief tegen te gaan, met als gevolg dat de markt heftig omhoog en omlaag kan bewegen.

Regulatie

Als één schaap over de dam is

De cryptocurrencymarkt is er één waar veel mensen niet precies weten waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn. Ze begrijpen het crytocurrency verhaal niet helemaal, maar snappen wel dat je er veel geld mee kunt verdienen. Omdat veel mensen geen verstand hebben van wat ze doen, zijn ze erg geneigd om anderen te volgen, die waarschijnlijk wel verstand van zaken zouden hebben. Dit kuddegedrag kan ervoor zorgen dat de waarde van de coins extreem schommelt. Als iemand bijvoorbeeld een foutief nieuwsbericht leest over het verbannen van de coins in een bepaald land, zou de persoon het bericht kunnen verspreiden en zijn coins snel verkopen. Door het kuddegedrag volgt een hele groep mensen, die ook hun voorraad dumpt en ervoor zorgt dat de waarde van de coins daalt.

schaap

Onmiddellijke dump mentaliteit

Een groot deel van de mensen die bezig zijn met cryptocurrency, bestaat uit millennials en early adopters in de technologie wereld. De millennials hebben doorgaans geen langetermijn ervaring  met investeringen en minder vermogen om überhaupt te investeren. Ze zijn echter wel bereid om risico’s te nemen en zelfs om een lening af te sluiten om cryptocoins te kopen. Deze coins zouden op een gegeven moment toch veel waard worden en dan kan de lening meteen weer terugbetaald worden. Omdat deze groep met geld investeert dat ze helemaal niet hebben, zijn ze sneller geneigd om coins weer te verkopen als de prijs even daalt. Dit onmiddellijke dumpgedrag is één van de redenen waarom de waarde van cryptocoins zo op en neer slingert. Overigens geldt dit natuurlijk niet voor alle millennials en zijn er ook millenials met geld en verstand van zaken.

cryptocurrencymarkt app

Cryptocurrencymarkt geen intrinsieke waarde

Iets anders dat voor de wispelturigheid van cryptocoins zorgt is dat er geen tastbaar iets achter zit. Als je investeert in een bedrijf, zijn er duidelijke dingen waar je op kunt letten, zoals hoeveel mensen er werken, welke producten ze verkopen en hoeveel winst het bedrijf maakt. Bij cryptocurrency heb je niet zoveel om op af te gaan, wat ervoor zorgt dat niemand eigenlijk weet of een bepaalde waarde te weinig of juist teveel is voor een coin. Door het ontbreken van een beredeneerbare basis, handt de prijs vaak af van het gevoel. En we weten dat gevoel iets is, dat in een fractie van een seconde zonder aanwijsbare reden kan omslaan.

Bitcoin paniek

Relatief weinig coins op de beurs

Bij een normale beurs zijn bijna alle verhandelbare aandelen van een beursgenoteerd bedrijf op de beurs “aanwezig”. Bij cryptocoins is het een heel ander verhaal, want je wilt juist niet je coins laten hangen bij een beurs. Het probleem is namelijk dat de beurs alle privé sleutels van de tokenhouders beheert, welke nodig zijn om betalingen te maken. Hierdoor zijn cryptobeurzen geliefde doelwitten van hackers, die er om de zoveel tijd weer met miljoenen euro’s vandoor gaan. Daarom houden veel gebruikers hun coins niet op de beurs, maar in een eigen wallet.

Dat is goed voor de tokenhouders, maar zorgt ervoor dat er veel minder coins op de beurs zelf zijn om te verhandelen. Als iemand vervolgens veel coins verkoopt op opkoopt, kan er zogenaamde “slippage” plaatsvinden. Hierbij verandert de prijs van de cryptocurrency, terwijl de order wordt geplaatst en moet de persoon uiteindelijk meer of minder betalen dat wat de bedoeling was. Dit gebeurt omdat elke verkooporder in prijs en omvang moet overeenkomen met een opkooporder van dezelfde prijs en omvang en andersom. Door de geringe voorraad op de beurs kan er een disbalans ontstaan tussen kopers, verkopers, volumes en prijzen, waardoor de prijzen shiften en de orders aangepast worden naar de volgende beschikbare prijs. Een extreem geval hiervan zagen we vorig jaar bij de beurs GDAX, waarbij  een grote verkooporder werd gegeven en de prijs van Ethereum slipte van 258 euro naar 182 euro. Dit triggerde weer andere dingen, waardoor de prijs tijdelijk verder daalde naar een miserabele 8 cent.

cryptocurrency

Als je zelf ook bezig bent met digitale coins is het ook voor jou verstandiger om je coins in een wallet te houden, hoewel het dus mogelijk “slippage” zou kunnen veroorzaken. Misschien zou je binnenkort zelfs een wallet bij de Rabobank kunnen nemen. De bank is namelijk aan het kijken of een Rabobit wallet iets is waar mensen op zitten te wachten.

Reageer op artikel:
Vijf redenen waarom de cryptocurrencymarkt zo wispelturig is
Sluiten