Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 12 apr 2018

Nieuwe manier van reclame maken met Bitcoin: pixel voor pixel

Reclame maken voor je bedrijf kan door advertenties op websites te plaatsen, posters of bijvoorbeeld op tv. Een nieuwe startup heeft echter iets anders bedacht: CryptoPicture. Dit is een plaatje van 1.000 pixel x 1.000 pixels, waarvan bedrijven pixels kunnen opkopen voor hun reclames. Uiteraard moet er met cryptocurrency worden betaald, aangezien alles tegenwoordig met de digitale coins te maken moet hebben (en crypto zit tenslotte in de naam).

Prijs wordt steeds hoger

Bedrijven kunnen een pixel bemachtigen door ether te betalen, maar hoeveel betaald moet worden staat niet vast. In het begin kun je de pixels voor relatief lage prijzen kopen, terwijl ze steeds duurder worden naarmate het plaatje meer vorm begint te krijgen.

Als je een pixel hebt bemachtigd, blijft deze helaas niet voor altijd van jou. Iemand anders kan hem gewoon van je kapen voor driemaal de prijs die jij hebt betaald. Jij krijgt dan 95 procent van je geld terug en de overige 5 procent wordt gezien als transactiekosten.

CryptoPicture

Hoe meer pixels hoe meer macht

Hoewel het wat oneerlijk lijkt, zou dit mechanisme ervoor zorgen dat het beeld er steeds “gezond” en fris blijft uitzien en dat mensen die het om de zoveel tijd komen bekijken altijd weer iets nieuws te ontdekken hebben. De startup staat open voor allerlei soorten adverteerders, van kunst tot ICO’s.

Het is echter de bedoeling dat er een soort veto systeem komt, waarbij bezitters van pixels ongeschikte content weer weg kunnen stemmen. Hierbij weegt je stem zwaarder naarmate je meer pixels in je bezit hebt.

Dezelfde bedenker als Photo Lab

De startup is zelf ook van plan om op allerlei verschillende manieren te adverteren met het steeds gevulder wordende plaatje. De CryptoPicture zou bijvoorbeeld op billboards kunnen belanden of in musea als kunst en zelfs op Formule 1 auto’s. Of er wel vraag is naar zoiets valt over te twisten.

CryptoPicture is aan de andere kant wel bedacht door Victor Sazhin, die toch al wel met wat succesvolle projecten is gekomen.

Zo is hij de man achter Free Download Manager en de app Photo Lab met meer dan 10 miljoen maandelijkse gebruikers. Overigens zou het pixelachtige plaatje ook in Photo Lab als special effect worden gebruikt, waardoor het automatisch onder de aandacht wordt gebracht door gebruikers.

CryptoPicture

Pixels kopen!

CryptoPicture heeft net een voorverkoop achter de rug, waarin het plaatje al 3 miljoen dollar heeft opgeleverd. Onder andere Freewallet, HitBTC, BlockShow en Informer.com zijn van de partij en hebben pixels bemachtigd.

Nu mag de rest van de wereld meedoen en massaal pixels inslaan. Maar gezien het aankoop mechanisme is het niet ondenkbaar dat uiteindelijk alleen grote bedrijven genoeg geld kunnen ophoesten om de steeds duurder wordende pixels te kopen.

Ook een student had het slimme idee om pixels te verkopen. Hij had geen zin in een studieschuld en bedacht dat mensen wel voor de pixels op zijn website zouden willen betalen. Hij had gelijk.

Cointelegraph

Reageer op artikel:
Nieuwe manier van reclame maken met Bitcoin: pixel voor pixel
Sluiten