Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 10 dec 2018

Met deze kit maak je software die je met je gedachten bestuurt

Om met je computer te communiceren, gebruik je doorgaans een toetsenbord en/of muis. Het bedrijf Ctrl-Labs wil dit echter naar een veel hoger en futuristisch niveau tillen en werkt aan een manier om je computer met je gedachten te kunnen besturen. Onlangs lieten ze wat meer weten over hun Ctrl-Kit, welke begin 2019 beschikbaar zal zijn voor ontwikkelaars, zodat ze allerlei programma’s kunnen maken die we met onze gedachten besturen.

Biologische neuronen nemen computationele neuronen over

Medeoprichter en CEO van Ctrl-Labs Thomas Reardon legt uit hoe het systeem precies werkt. Hij geeft aan dat je met Ctrl-kit zelf de controller wordt. De kit weet de bedoelingen achter je bewegingen te achterhalen en neemt informatie van je biologische neuronen om deze vervolgens direct naar computationele neuronen te versturen. Op deze manier kunnen mensen de computationele neuronen domineren met hun eigen neuronen om dingen als machine learning te exploiteren.

Ctrl-Kit computer besturen met gedachten

Gedachten lezen via horloge

Dat klinkt misschien wat verwarrend maar wat er in principe gebeurt, is dat het systeem veranderingen in elektrische potentialen meet, die veroorzaakt worden door de impulsen die van je hersenen naar de spieren in je hand gaan. Zestien verschillende elektrodes houden de signalen van de motor neuronen in de gaten en met behulp van machine learning kunnen ze uiteindelijk onderscheid maken tussen de individuele trillingen van elke zenuw. Als gebruiker heb je een soort horloge om met een extra band om je arm om de signalen te meten.

EEG vs. EMG

Het systeem werkt onafhankelijk van de beweging van je spieren. Er is namelijk alleen het vuren van een neuron nodig om te detecteren wat je intentie is. Hiermee is de Ctrl-Kit wat geavanceerder dan wearables die EEG’s gebruiken. Bij een EEG wordt de elektrische activiteit in de hersenen gemeten door contacten op de schedel. Het Ctrl-Labs systeem gebruikt echter elektromyogafie (EMG), welke werkt met zuiverdere signalen van de motor neuronen.

Als eerste in VR-games

Ctrl-Lab verwacht dat ontwikkelaars waarschijnlijk de kit als eerste zullen gebruiken in games en in het bijzonder virtual reality games. De kit zou voor een grotere onderdompeling in de virtuele wereld kunnen zorgen. In plaats van met een controller aan de slag te gaan, zou je dingen via je gedachten kunnen besturen.

Ook Samsung is de afgelopen tijd bezig geweest met de hersenen en werkt aan een tv, die je à la The Force met je gedachten bestuurt.

Venture Beat

Reageer op artikel:
Met deze kit maak je software die je met je gedachten bestuurt
Sluiten