¿Cuánto cuesta? Hoeveel data kost muziek streamen je nou echt?

Onlangs maakte T-Mobile bekend dat abonnees datavrij muziek kunnen streamen. De abonnees moeten dan wel over een databundel van minimaal zes gigabyte beschikken. Maar hoeveel data gebruik je als je muziek streamt en is zo’n abonnement wel noodzakelijk? Wij zochten het uit!

Muziek luisteren doen we bijna allemaal en met de komst van de smartphone is het streamen van muziek steeds populairder aan het worden. Tegenwoordig streamen dan ook veel mensen via aanbieders als Spotify, SoundCloud, Nederland.FM en Apple Music. Dit is het dataverbruik per aanbieder als je geen gebruik maakt van offline streamen:

Spotify

De populairste muziekstreamdienst in Nederland is Spotify. Eén minuut muziek luisteren via Spotify komt neer op ongeveer één megabyte aan data. Stel je luistert elke dag één uur (zestig megabyte) dan zit je per maand al snel op 1,8 gigabyte aan luisterplezier.

Apple Music

Apple Music is ook een grote speler op het gebied van muziek streamen en nét wat zuiniger met je data dan Spotify. Een uurtje luisteren kost je vijftig megabyte. Dus als je dit gaat optellen (we gaan nog steeds uit van een uur luisteren per dag) kom je al snel uit op 1,5 gigabyte per maand.

Radio

Sommigen onder ons hebben geen behoefte aan een streamingdienst en luisteren heerlijk naar de radio. Niet nadenken, gewoon aanzetten en ook een beetje actualiteiten meepakken. Maar dit kost ook data: per minuut ben je ongeveer één megabyte kwijt. Per maand kost een uurtje radio luisteren je 1,8 gigabyte aan data.

SoundCloud

Hoewel er geruchtenden in de rondte gaan dat Spotify SoundCloud gaat overnemen is dat op dit moment nog niet het geval. Het luisteren van je favoriete mix van zeven minuten kost je ongeveer tien megabyte. Dat betekent dus per uur dat je op de 85 megabyte zit. Kijk je dan naar je maandelijkse verbruik dan komt dat neer op 2,6 gigabyte. Dat is best wat!

Conclusie

Zo blijkt dat het streamen van muziek via Apple Music het zuinigst is voor je data en SoundCloud het meest van je bundel eist. Met meer dan zes gigabyte per maand aan data zou je denken dat je goed zit, maar als we kijken naar het verbruik van muziek streamen is dat toch best hoog. Een prima zet van T-Mobile dus! Toch houden wij ons verbruik liever zo laag mogelijk. Met deze tips steek je een stokje voor het slurpen van data.

Vandaag werd echter bekend dat dit voorstel van T-Mobile illegaal is door een nieuwe wet. T-Mobile heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan om deze beslissing aan te vechten. Dit verhaal krijgt dus nog een staartje…

Reageer op artikel:
¿Cuánto cuesta? Hoeveel data kost muziek streamen je nou echt?
Sluiten