Maak kennis met CUPRA Ateca: sportief automerk krijgt vliegende start

Onlangs kondigde het bekende automerk SEAT aan dat CUPRA een zelfstandig merk wordt. We kennen die naam al sinds 1996, als sportieve uitvoeringen van bestaande SEAT-modellen. Denk bijvoorbeeld aan de SEAT Ibiza CUPRA. Twintig jaar later viert het bedrijf de lancering van het sportieve merk in Barcelona. Wij waren erbij.

CUPRA:SEAT lanceert nieuw merk in Barcelona

Geen sportieve varianten dus, maar een compleet merk. Inclusief merchandise zoals carbon fietsen, zonnebrillen en tassen. Voor de echte liefhebber. Het SEAT-logo zal je hoogstens nog ergens onder de motorkap gaan vinden. In Barcelona lanceerde het merk zijn eerste wapenfeit: de CUPRA Ateca. Een innovatief en sportief model.

Het is even wennen om het CUPRA-embleem in de grille te zien prijken, maar na het horen van de motor ben je dat al snel vergeten. De CUPRA Ateca is namelijk een krachtig hebbeding. Onder de motorkap vind je een krachtige 300 pk 2,0 liter TSI-motor. Dankzij de DSG-automaat met dubbele koppeling is de sportieve wagen razendsnel. Voor de liefhebbers onder ons: de Ateca bereikt binnen 5,4 seconden de 100 kilometer per uur. De topsnelheid ligt volgens SEAT op 245 kilometer per uur.

Het merk doet zijn naam pas echt eer aan in de speciale CUPRA-modus. De motor begint dan nog agressiever te ronken, en het onderstel wordt dan op scherp gebracht. Een mooi begin voor een nieuw automerk. Want dat moet CUPRA echt gaan worden. Niet zomaar een marketingstunt, maar een op zichzelf staande speler in de automarkt.

CUPRA ATECA SEAT
De CUPRA Ateca
CUPRA ATECA SEAT CUPRA ATECA SEAT

Volgens SEAT staat CUPRA voor uniekheid, verfijning en prestaties. Het merk wordt dus echt een losstaande entiteit. De modellen zullen in samenwerking met SEAT worden ontwikkeld, maar het automerk moet echt onafhankelijk gaan groeien. Het is in ieder geval duidelijk dat het Spaanse merk het serieus aanpakt: Er komen 4 CUPRA dealers in Nederland: A-Point, Century, Rijnwoud en Van den Udenhout zijn benoemd tot officieel CUPRA-dealer.

De focus ligt vooral op sportiviteit en passie. Geen saaie gezinsmodellen, maar sportieve auto’s waar je autohart sneller van gaat kloppen.

Sportiviteit, innovatie en passie

De focus ligt daarbij dus vooral op sportiviteit en passie. Geen saaie gezinsmodellen, maar sportieve auto’s waar je autohart sneller van gaat kloppen. Onlangs werd het officiële logo onthuld. Het doet een beetje denken uit een logo uit een science-fiction film. Modern, maar toch herkenbaar. Met een focus op zowel racing en consumentenmodellen wil het merk binnen vier tot vijf jaar zijn verkopen verdubbelen.

De CUPRA TCR
De CUPRA TCR

Ook in Barcelona droop de ambitie er vanaf. Men is duidelijk gedreven om hier echt een succes van te gaan maken. Uiteindelijk moet CUPRA een merk gaan worden waar iedereen echt een gevoel bij heeft. Daarvoor heeft SEAT nog een lange weg te gaan, maar de CUPRA Ateca geeft ze in ieder geval een mooie kickstart.

De sportieve auto kwam tijdens de presentatie in Barcelona het podium oprijden. Het eerdergenoemde motorgeluid stelt in ieder geval niet teleur. Hetzelfde geldt voor het sportieve design van het productiemodel. Over productiemodellen gesproken: SEAT onthulde er ook de volgende auto’s van CUPRA. Stuk voor stuk nog niet klaar voor productie, maar toch kregen we al studiemodellen te zien. Een mooi voorproefje dus.

CUPRA Ibiza 003L
De CUPRA Ibiza
CUPRA Ibiza 003L

Te beginnen met de CUPRA TCR-racewagen. De beelden komen je waarschijnlijk bekend voor. In feite is het de SEAT Leon Cup Racer, maar dan in een nieuw jasje. Lees: met een nieuw logo. Ook de CUPRA Ibiza en CUPRA Arona krijgen een lancering onder SEAT’s nieuwe merk. Althans, laten we niet te hard van stapel lopen. Volgens het Spaanse automerk moet er nog bepaald worden welke modellen echt je lokale dealer binnen gaan rijden.

In samenwerking met SEAT

Reageer op artikel:
Maak kennis met CUPRA Ateca: sportief automerk krijgt vliegende start
Sluiten