Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 18 sep 2015

Dag ov-chipkaart? Reizen met je smartphone en je pinpas is onderweg

De invoering van de ov-chipkaart was niet enkel een succes te noemen. Zo was het systeem achter de ov-chipkaart een lastig systeem voor oudere mensen om aan te wennen. Ook het benodigd hebben van minimaal twintig euro voordat je kunt inchecken bij de NS is iets wat tot ergernissen kan leiden. We spreken uit eigen ervaring! Nu blijkt uit de voortgangsrapportage van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) dat hier verandering in gaat komen.

Treinen met je smartphone en je pinpas

In deze voortgangsrapportage staat uitgelegd dat er plannen zijn voor het reizen met je smartphone en je pinpas. Voor beide producten wordt van NFC gebruik gemaakt, een contactloze manier van betalen waarbij geld automatisch wordt afgeschreven van je bankrekening wanneer. Nieuwere pinpassen kennen de NFC-functie al langer waarbij je door middel van een chip in je pinpas snel en zonder je pincode in te voeren bij bijvoorbeeld de Albert Heijn kunt betalen. Dit werkt in wezen hetzelfde als met de ov-chipkaart, behalve dat je niet telkens geld op je pinpas hoeft te laden. Ook met je smartphone zul je door middel van NFC betalen op dezelfde manier als je met de chipkaart zou doen. Een extra voordeel met je smartphone is dat je telefoon kan communiceren met de technologieën van de NS en zo kan bijhouden wanneer je de trein verlaat. Zo heb je nooit meer extra kosten omdat je bijvoorbeeld bent vergeten uit te checken.

Dit najaar al getest

Dat de NS serieus is over het treinen met je smartphone en je pinpas, blijkt uit de proefperiode. Deze zal namelijk dit najaar al van start gaan op de Valleilijn in Amersfoort. Dit zal gelden bij treinen van de NS en van Connexxion. Wanneer dit een succes is zal het waarschijnlijk vanaf volgend jaar landelijk worden geïmplementeerd. Laten we dan ook hopen dat het een succes blijkt. Wij zijn die ov-chipkaart wel een beetje beu namelijk!

Op zoek naar dé koffer voor onderweg?

Check dan de handige, slimme Barracuda-koffer!

Reageer op artikel:
Dag ov-chipkaart? Reizen met je smartphone en je pinpas is onderweg
Sluiten