Rutger Houweling
Rutger Houweling Smart Home 4 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Dankzij de eerste robotstofzuiger van Dyson kun je van de grond eten

Zo, dat werd tijd. De koning der stofzuigers Dyson beschikt over prachtige en goede stofzuigers, maar écht slim waren ze nog niet. Terwijl fabrikanten zoals Samsung, LG en iRobot al een tijdje robotstofzuigers op de markt brengen bleef de slimme stofzuiger van Dyson uit. Maar dat betekende niet dat Dyson geen plannen voor een robotstofzuiger had. Sterker nog, ze zijn zestien jaar (!) achter de schermen bezig geweest met de ontwikkeling van een robotstofzuiger die écht iedereen wil hebben. Vandaag is dan ook een grote dag van de stofzuigergigant. Ze hebben namelijk de 360 Eye gepresenteerd. Een robotstofzuiger die zo krachtig en efficient zuigt dat je vloer binnen twintig á dertig minuten kruimelvrij is. En je gerust van de grond kunt eten. Dit moet overigens wel binnen dit tijdsbestek gebeuren, want dan is de batterij leeg en moet-ie weer terug naar zo’n thuisbasis om op te laden. Dyson heeft ruim veertig miljoen dollar aan de ontwikkeling van het apparaat geïnvesteerd.

De 360 Eye verbind je via Wifi met je thuisnetwerk zodat je de stofzuiger via een smartphone-app kunt programmeren en bedienen. De route wordt middels infraroodsensoren en een 360 graden-camera bepaald. De camera maakt met 30 beelden per seconde een gedetailleerde plattegrond van het oppervlak. De stofzuiger weet dankzij deze plattegrond tot op de millimeter waar-ie is geweest zodat er zo efficient mogelijk wordt gestofzuigd. De slimme stofzuiger is van rupsbanden voorzien zodat-ie eenvoudig over obstakels kan rijden en elk oppervlakte goed te grazen kan nemen.

 
Een probleem met robotstofzuigers is alleen dat ze niet in bepaalde hoeken kunnen komen of de randjes meepakken. Gezien de vorm lijkt de 360 Eye hier goed mee om te kunnen gaan, maar zul je nog steeds een kruimeldief nodig hebben om onbereikbare locaties vuil- en stofvrij te maken. Wij zien ook geen zijborstels die vuil naar de stofzuiger kunnen begeleiden, maar een draaiende borstel die de totale breedte van het apparaat bedekt. Hierdoor wordt volgens Dyson wel al het vuil meegenomen.

De Dyson 360 Eye testen zit er voorlopig nog niet in. In de lente van 2015 zal-ie eerst in Japan verkrijgbaar zijn. Later dat jaar is de slimme stofzuiger pas in andere landen verkrijgbaar. Gezien de prijzen van Dyson’s andere stofzuigers zal-ie niet goedkoop zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dankzij de eerste robotstofzuiger van Dyson kun je van de grond eten
Sluiten