Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Tech 29 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Dankzij deze simpele tips start je computer sneller op

Je laptop of computer sneller laten opstarten, wie wil dat nou niet? Je oude vriend is waarschijnlijk trager dan toen je ‘m voor het eerst uit de verpakking haalde. Voordat je een bezoek aan de elektronicawinkel brengt kun je beter deze stappen volgen. Want met deze vier simpele stappen wordt je Mac- of Windows computer sneller dan voorheen. Bovendien bespaar je een paar honderd euro. Chill!

#1 Opschonen van je desktop

Dit is een super gemakkelijke manier om je computer sneller te laten functioneren. Je kunt documenten, foto’s en andere bestanden op je desktop namelijk beter verwijderen. Deze bestanden maken het opstarten langzamer, omdat ze je RAM-geheugen vertragen. Op een Mac kun je applicaties op je dock zetten en via een Windows kun je de broodnodige programma’s op je werkbalk pinnen. Dus als je beeldscherm vol zit met bestanden is het tijd voor de grote schoonmaak!

#2 Sluit programma’s volledig af (op Mac)

Je zou denken dat je een programma wanneer je op de rode knop drukt hebt afgesloten en dat dit ook het geval is wanneer je computer is afgesloten. Dat is niet het geval, want je Mac blijft deze programma’s draaien. Wanneer je klaar bent met een programma kun je beter alles afsluiten door via het menu linksboven op ‘Stop programma…’ te klikken. Of je voert de combinatie ‘Command + Q’ uit. Simpel en oh zo effectief!

#3 Stop het automatisch opstarten van programma’s

Het kan gebeuren dat bepaalde programma’s automatisch opstarten zodra je je computer aanzet. Deze programma’s zorgen ervoor dat de opstarttijd langer wordt. Deze functie van automatisch opstarten kun je zelf uitzetten, maar het is even zoeken voordat je hebt uitgevonden hoe. Wij helpen je een handje!

Mac: open linksboven je systeemvoorkeuren en navigeer naar ‘Gebruikers & Groepen’. Vervolgens moet je inloggen op je profiel. Je ziet ‘Deze onderdelen worden automatisch geopend’ staan. Als je linksonder op het hangslot klikt en je wachtwoord invoert kun je de instellingen wijzigen. Hier zie je ook meteen welke programma’s automatisch opstarten. Aan jou de keus om dit aan of uit te zetten.

Windows: ga naar Start en tik in de zoekmachine ‘MSConfig’ in. Onder de Services kun je zien welke programma’s automatisch worden opgestart. Klik op de knop met ‘Alle Microsoft-services verbergen’. Hierdoor sluit je geen programma’s af waarmee je je elektronische apparaat in de problemen kunt brengen. Je kunt vervolgens de programma’s kiezen waarvan je niet wilt dat ze automatisch worden opgestart. Als je dingen tegenkomt waarvan je niet weet wat ze zijn: leave them alone!

#4 Opschonen van tijdelijke bestanden maakt je computer sneller

Als je internetbrowser het eerste is dat je opstart, dan is het handig om deze op te schonen. Wanneer je tijdelijke bestanden en cookies verwijdert, zal het opstarten sneller verlopen. Je browser puilt namelijk uit door informatie, zoals automatische gegevens en inloggegevens. Je moet daarna je gegevens wel weer opnieuw invoeren om in te loggen op je (veelgebruikte) websites, maar je krijgt er een snellere pc voor terug. Handig!

Dit waren de vier tips die wij in petto hadden. Hopelijk is je computer sneller en heeft-ie niets raars opgelopen. Je kunt ook deze extensie gebruiken die je (overmatige) Chrome tabs een time-out geeft. Heb jij nog meer tips die we kunnen gebruiken? Dan kun je ze hier met ons delen. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dankzij deze simpele tips start je computer sneller op
Sluiten