Dankzij piepkleine nanopatroontjes is dit metaal extreem waterafstotend

Ondanks alle positieve effecten van water (zoals: het houdt alles in leven!) zijn er momenten waarop je denkt: ‘nu even niet, goede vriend!’ Water kan immers ook als geen ander devices mollen, roest veroorzaken, langzaam veranderen in een klont bacteriën en meer dingen waar je niet op zit te wachten.

De University of Rochester (New York) heeft een manier gevonden om metaal extreem waterafstotend te maken. Door met een laser kleine (nanoniveau) patronen in metaal te etsen, stuitert water er van af. Het glíjdt er niet af, het wordt gewoon gelanceerd! Een ander gunstig effect is dat het oppervlak in principe zelfreinigend is. De stuiterende druppels pikken stofdeeltjes op en voeren deze automatisch af.

Denk aan vliegtuigvleugels waarop ijs geen enkele kans heeft, maar ook aan urinoirs die niet doorgespoeld hoeven te worden. De nanopatronen maken bacteriën het leven zuur en roestvorming bijna onmogelijk. Een belangrijk voordeel ten opzichte van waterafstotende coating is dat het patroon in het metaal zelf is verwerkt, en dus niet kan afbladderen.

Door het patroon van piepkleine nanoribbels, wordt het oppervlak van het metaal daarnaast groter, waardoor het meer licht opneemt dan glad metaal. De onderzoekers denken dat de techniek hierdoor ook toepassingen heeft op het gebied van zonne-energie.

Reageer op artikel:
Dankzij piepkleine nanopatroontjes is dit metaal extreem waterafstotend
Sluiten