Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 7 jun 2018

Dark Souls Remastered Review: klassieker krijgt tweede kans

Games vandaag de dag zijn niet al te moeilijk. Zeker als je ze vergelijkt met soms onspeelbare games uit het NES-tijdperk. Denk daarbij maar aan Contra, waarbij je eigenlijk standaard 99 levens nodig had via de bekende Konami-code, of Teenage Mutant Ninja Turtles. Voor sommigen zijn games vandaag de dag echter te makkelijk. Gelukkig kunnen zij dan helemaal los gaan met de zogenaamde Souls-games. Het begon ooit met Demon Souls, waarna we drie behoorlijk sterke Dark Souls-games kregen. Dat eerste deel is nu opnieuw uitgebracht als Dark Souls Remastered.

En van alle remasters die we de laatste jaren op ons dak hebben gekregen, is dit misschien wel de meest nuttige. De populariteit van de serie begon immers met games als Dark Souls 2 en Bloodborne.

Dark Souls verkocht destijds best aardig, maar vele malen minder dan in vergelijking met Dark Souls 3. Daardoor is dit voor velen een goede kans om het begin van de serie te ervaren. Ook ik ben er voor het eerst mee aan de slag gegaan en dat smaakte eigenlijk alleen maar naar meer. Zoals je van ons gewend bent hebben we ook voor deze review vijf punten die de game definiëren.

Dark Souls Remastered

Een mysterieuze wereld in Dark Souls Remastered

De Dark Souls-games draaien voornamelijk om de actie en de boeiende gevechten. Maar tussen de regels door vind je genoeg verhaal.

Wat dat betreft zet deze eerste Dark Souls de toon goed neer. Het introduceert hoe de wereld in de reeks zo verdorven is als dat we nu weten en dat jij één van de laatste sprankjes van hoop bent.

Maar na deze intro sta je er zo goed als alleen voor en is het aan jou om een grootse en mysterieuze wereld eigenhandig te verkennen. Daarbij word je nauwelijks gestuurd en zul je zo nu en dan de verkeerde kant opgaan. Het feit dat je niet bij je handje wordt genomen, heb ik als verfrissend ervaren.

Dark Souls Remastered

Technisch dik in orde

Toen de eerste Dark Souls uitkwam, was het een game met gebreken. Het haalde de Full HD-resolutie niet en de framerate deed niet altijd wat het moest doen.

Inmiddels hebben we sterkere spelcomputers en draait Dark Souls Remastered op een 4K-resolutie met 60 frames per seconden. Hoewel sommige animaties wat houterig overkomen, loopt het allemaal wel als een zonnetje. Op die manier is de kans klein dat je een kopje kleiner gemaakt wordt omdat de game even stotterde.

Dark Souls Remastered

Elke vijand is spannend

Dat betekent niet dat de game nu makkelijk is. Het idee achter de serie is bij Dark Souls Remastered nog altijd hetzelfde. Dat betekent dat elke vijand die je in de game tegenkomt in potentie je laatste kan zijn.

Als je even niet goed oplet of niet goed voorbereid een nieuwe ruimte binnenloopt, kun je zomaar omsingeld worden en dan is het erg moeilijk om heelhuids uit de strijd te komen. Zelfs de meest simpele vijand kan je door een moment van onoplettendheid al afmaken.

Dark Souls Remastered

Veel verschillende vechtstijlen

De game uitspelen kost je waarschijnlijk al tientallen uren. Met name de eindbazen in de game leveren een flinke kluif op. En als je de game dan hebt uitgespeeld, dan kun je makkelijk nog een keer los gaan.

Door een ander soort personage te kiezen zul je merken dat je er een compleet andere vechtstijl op na houdt. En dat levert weer een fijne nieuwe ervaring op. Kortom, een game die van alle markten thuis is.

Dark Souls Remastered

Visueel wat matig

Het enige minpunt is dat de game visueel wat matig is. Hoewel alles op een hogere resolutie met betere lichteffecten en een stabielere framerate draait, zijn de omgeving an sich niet al te spannend te noemen.

Het is een game die zo’n tien jaar geleden uitkwam en je hebt zodoende dus echt te maken met een game die behoorlijk gedateerd qua omgevingen aanvoelt. Daar staat dan wel weer tegenover dat de game met een redelijke budgetprijs in de winkel ligt.

Dark Souls Remastered

Dark Souls Remastered is nu beschikbaar voor de Xbox One en PlayStation 4. De Nintendo Switch-versie komt later. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan onze speciale gamingpagina hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dark Souls Remastered Review: klassieker krijgt tweede kans
Sluiten