The Dark Tower review: is de film écht zo slecht als men beweert?

De populaire schrijver Stephen King heeft al vele klassiekers op zijn naam staan. The Dark Tower-reeks mag zeker niet in dat rijtje ontbreken. Aangezien veel van King’s boeken succesvol verfilmd zijn, vond men dat ook deze franchise naar het grote scherm moest komen. Meerdere regisseurs hadden interesse om dit project te realiseren, maar uiteindelijk mocht Nikolaj Arcel de film gaan maken. Het resultaat werd tot nu toe echter nog niet overal even goed ontvangen. Is The Dark Tower echt zo slecht?

The Dark Tower

In de film zien we Jake Chambers, een jongetje dat iedere nacht heftige nachtmerries heeft. In al deze dromen staat een donkere toren centraal. Volgens de psychiater heeft dit te maken met de dood van zijn vader. Jake zelf denkt echter dat er meer achter zit.

Als zijn stiefvader vindt dat hij in een kliniek moet worden opgenomen, rent hij weg en komt al snel in een andere wereld terecht. Hier ontmoet hij Roland, een zogeheten Gunslinger die hij herkent vanuit zijn droom. Samen moeten ze het opnemen tegen Walter Padick, een duistere tovenaar die de donkere toren wilt vernietigen.

Dark Tower

Te weinig tijd voor dit grote verhaal

Het eerste dat opvalt aan The Dark Tower is dat er snel door het verhaal heen wordt gegaan. We krijgen een hoop informatie, maar er is eigenlijk nauwelijks ruimte voor uitleg. Alhoewel de essentie van het verhaal vrij simpel is, zorgt het er wel voor dat de gebeurtenissen minder indruk maken. Het vervelende is dat dit zo’n beetje de hele film blijft doorgaan. Het potentieel interessante verhaal krijgt daardoor niet de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

De reden dat het tempo zo hoog is heeft voornamelijk te maken met het feit dat de schrijvers meerdere boeken in één film wilde samenvoegen. Dit is een keuze die waarschijnlijk bij veel fans in het verkeerde keelgat zal schieten. Daarnaast zorgt het gebrek aan diepgang ervoor dat buitenstaanders moeilijker in het verhaal gezogen kunnen worden.

”De special effects zijn prachtig en de decors mogen er zijn.”

Prima maar geen memorabel acteerwerk

De acteurs doen het daarentegen niet eens zo slecht. Idris Elba weet een prima vertolking van Gunslinger Roland neer te zetten. Het personage had misschien net wat meer diepgang kunnen gebruiken, maar dat lag puur aan de makers. Ook de jonge Tom Taylor, die Jake speelde, doet het niet onaardig.

Matthew McConaughey bleek ook verassend goed als de kwaadaardige tovenaar Walter. Het feit dat dit personage desondanks niet helemaal goed uit de verf lijkt te komen had vermoedelijk te maken met het slechte script. De overige rollen zijn ook prima, maar verder niet memorabel.

Gemiste potentie

Naast het acteerwerk is het op visueel vlak ook wel in orde. De special effects zijn prachtig en de decors mogen er zijn. Dit maakt het jammer dat de rest zo weinig diepgang heeft, want de film had zeker potentie. Naast het feit dat alles zo oppervlakkig blijft is er, afgezien van één of twee grappige momenten, geen ruimte voor humor. Hierdoor wordt de film ook voor mainstream filmkijkers minder aantrekkelijk.

The Dark Tower is misschien niet zo tenenkrommend slecht als men beweert, maar kan zeker geen hoogvlieger genoemd worden. De film had potentie, maar neemt zichzelf te serieus terwijl de diepgang ontbreekt. Het resultaat is een afgeraffelde film die vele fans onbevredigend zal achterlaten.

Dark Tower

Een afrader voor zowel filmliefhebbers als lezers van de boekenserie. Mensen die op zoek zijn naar een avondje laagdrempelig vermaak kunnen er misschien wel van genieten. Toch raden wij eerder Valerian and the City of a Thousand Planets aan. Deze film biedt een prachtige chaos.

Deze review is geschreven door CineMartijn.

Reageer op artikel:
The Dark Tower review: is de film écht zo slecht als men beweert?
Sluiten