Redactie
Redactie Tech 10 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Dark Web: zegen of vloek? 5 vragen en antwoorden

Als je op internet aan het surfen bent via zoekmachines, dan vind je slechts het topje van de ijsberg. Daaronder bevindt zich het Deep Web, waar het Dark Web weer onderdeel van is. Het Dark Web heeft een slechte naam, maar is dat wel helemaal terecht? Vijf vragen en antwoorden over de mysterieuze zijde van het internet.

Wat is het Dark Web precies?

Het internet is grofweg in te delen in drie lagen. Het geïndexeerde en gecensureerde web waar jij dagelijks op terechtkomt via zoekmachines als Google is naar schatting slechts 10 procent van het complete internet. De tweede laag is het Deep Web; alle niet geïndexeerde en ongecensureerde websites. Zie het als een volledig vrij internet zonder restricties en censuur. Het Dark Web, de derde laag, is slechts een onderdeel van het Deep Web. Het verschil is dat het Dark Web niet rechtstreeks toegankelijk is. Toch is toegang tot het Dark Web krijgen opvallend eenvoudig. Aan de Tor-browser heb je al genoeg.

Wat is Tor?

Tor is een afkorting voor The Onion Router (vandaar ook de ui in het logo). Tor is een wereldwijd netwerk van servers, aanvankelijk ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse marine. Het Tor-netwerk vermomt je identiteit door het omleiden van je internetverkeer over verschillende Tor-servers. Je internetverkeer wordt versleuteld, zodat het niet naar jou kan worden herleid. Iedereen die de data toch probeert te herleiden tot jou, ziet alleen verkeer afkomstig van willekeurige knooppunten op het Tor-netwerk, in plaats van jouw computer.

Je gaat het Tor-netwerk op middels de Tor-browser (net zoals Chrome en Firefox browsers zijn, heeft Tor dus een eigen browser om mee te navigeren op internet). Gebruik van de Tor-browser is gratis, maar weet dat je met Tor niet volkomen anoniem en veilig bent online als je het Dark Web op gaat; er zijn namelijk enkele beveiligingslekken. Lees meer over de Tor-browser.

dark web, tor browser, internet, anoniem internetten
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Tor Browser)

Waarom moeten we het Dark Web koesteren?

Zoals gezegd heeft het Dark Web een slechte naam. Dat is voor een deel terecht, de naam is niet voor niets verzonnen. Maar tegelijk speelt speelt het Dark Web een cruciale rol bij het tegengaan van censuur en onderdrukking. Organisaties als WikiLeaks, klokkenluiders als Edward Snowden en duizenden kritische journalisten en tegenstanders van politieke regimes zijn afhankelijk van het Dark Web om hun bevindingen met de wereld te delen. Daarnaast helpt de anonimiteit van de Tor-browser deels bij het beschermen van iemands privacy en dat kan van levensbelang zijn als je een journalist bent die zich kritisch uitlaat over een regering of grootschalige corruptie onderzoekt.

Wat is de donkere kant van het Dark Web dan?

Je kunt je voorstellen dat op een vrij internet zonder restricties en censuur een hoop narigheid is te vinden en dat is zwak uitgedrukt. Een bekend voorbeeld is Silk Road, een website op het Dark Web dat jarenlang heeft kunnen dienen als internationale marktplaats voor drugs en verdovende middelen. Denk daarnaast aan de verkoop van creditcardgegevens en valse identiteitspapieren. Ook is er illegale porno te vinden en kunnen terroristen er relatief makkelijk anoniem met elkaar communiceren. Het betaalmiddel in de ‘donkere hoek’ van internet, waar de kans op malware groot is, is Bitcoin, want daarmee kun je anoniem betalen.

Hoe kun je op een andere manier anoniem internetten dan met een Tor?

Voor mensen die voornamelijk geïnteresseerd zijn in anoniem browsen, zijn er goede alternatieven voor de Tor Browser die géén toegang geven tot het Dark Web. ExpressVPN bijvoorbeeld. Op VPNGids.nl lees je de vier beste mogelijkheden om anoniem te internetten.

In samenwerking met VPNgids.nl

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dark Web: zegen of vloek? 5 vragen en antwoorden
Sluiten