Dark Mode goed voor je ogen? Dat valt eigenlijk best wel tegen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FDark-Mode-1024x548.jpg)
We zitten met zijn allen per dag vele uren te staren naar onze beeldschermen. Of het nou je pc, laptop of smartphone is, je ontkomt er niet aan om mee aan de slag te gaan. Vooral de smartphone wordt veel gebruikt en dat zou op langere termijn er voor kunnen zorgen dat je vermoeid raakt, omdat je ogen steeds naar fel licht kijken. Er is echter de mogelijkheid om complete besturingssystemen of apps in de zogenaamde Dark Mode te gebruiken. Maar die is helemaal niet zo goed als dat we zouden denken.
Dark Mode is niet de oplossing voor vermoeide ogen
Het grote probleem wat ontstaat wanneer we naar schermen kijken, is dat onze ogen minder vaak knipperen. Normaal gesproken knipper je per minuut zo’n 15 keer je ogen. Wanneer je naar een scherm kijkt, daalt dat naar 3,6 keer volgens dit onderzoek. Als gevolg daarvan hebben we meer last van droge ogen. En dat kan weer zorgen voor hoofdpijn en een verslechtering van de visie. Een Dark Mode verbetert dat eigenlijk niet. Je ogen moeten nog steeds werken door dat ze naar een scherm kijken en ze zich daar op moeten aanpassen. De beste manier om jezelf fit te houden met het kijken naar een scherm is om de twintig minuten even zo’n 20 seconden staren naar iets dat op een paar meter afstand staat.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2FDarkmode-3.jpg)
Naast dat het dus niet per se beter is voor de ogen, is het ook niet zo dat je concentratie er beter van wordt. De belangrijkste reden waarom bedrijven een Dark Mode in hun app stoppen, is dat het minder vervelend is om naar te kijken terwijl je ‘s avonds in bed zit. Twitter is er achter gekomen dat gebruikers op deze manier langer op hun platform zitten. En dat maakt de gebruiker weer waardevoller.
Wat Dark Mode wel doet, is het verlengen van je batterijleven. Mits je een moderne telefoon hebt die gebruik maakt van een OLED scherm, zoals de iPhone X, de Samsung Galaxy S10 of de Huawei Mate P30. Uit onderzoek is gebleken dat met een Dark Mode aan deze device zo’n 63 minder stroom gebruiken in een Dark Mode.
Kortom, de Dark Mode is niet per se slecht, maar is ook weer niet zo goed als dat je zou denken. Wil je meer lezen over smartphones? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.