Da’s niet de bedoeling: open elk slot met een plastic sleutel uit een 3D-printer!

Sloten houden mensen waarvan je niet wilt dat ze ineens bij je binnen staan buiten. Althans in de meeste gevallen is een op slot gedraaide deur genoeg. Natuurlijk zijn er óók genoeg manieren om een slot te omzeilen. Nagemaakte sleutels, lopers, speciale instrumenten kunnen inbrekers, slotenmakers en bijvoorbeeld opsporingsinstanties helpen toch ergens binnen te komen.

Twee hobby-slotenkrakers, Jos Weyers en Christian Holler, hebben software ontwikkeld waarmee ze op basis van een foto van het slot (dus niet eens de sleutel!) een zogeheten slagsleutel kunnen 3D-printen. Een slagsleutel lijkt op een normale sleutel, met het verschil dat alle tanden de maximale lengte hebben.

Je steekt de slagsleutel in het slot en tikt er met een hamertje tegen; als je de techniek goed uitvoert blijven de pinnen in het slot in de open positie staan en kun je ’t snel opendraaien. Dit soort instrumenten bestaan al erg lang, maar normaal gesproken moeten ze voor ieder type slot met de hand gemaakt worden. Hier zie je een ge-3D-printe slagsleutel in actie. Best verontrustend!

Weyers en Holler zijn trouwens niet van plan om de printsoftware openbaar te maken; ze laten de resultaten van hun ge-3D-printe slagsleutels zien aan slotenfabrikanten om ze te waarschuwen voor deze nieuwe technische mogelijkheden. Gelukkig maar!

Reageer op artikel:
Da’s niet de bedoeling: open elk slot met een plastic sleutel uit een 3D-printer!
Sluiten