Jan de Raab
Jan de Raab Tech 27 sep 2018
Leestijd: 8 minuten

De volgende Bitcoin: Dash focust op veiligheid

Dash is een peer-to-peer digitale valuta, gemaakt door Evan Duffield. De Dash-valuta is gebaseerd op het werk Bitcoin van Satoshi Nakamoto, maar de munt bezit functionaliteiten die bedoeld zijn als verbeteringen op het bestaande model van Bitcoin. Deze functionaliteiten kunnen in het volgende worden verdeeld:

 • Masternodes
 • PrivateSend
 • InstantSend
 • Gedecentraliseerde governance door Blockchain (DGBB)

Dat zijn een boel moeilijke termen, dus we leggen het even uit:

Masternodes

Het functioneren van peer-to-peer-netwerken zoals Bitcoin en Dash is in grote mate afhankelijk van de werking van knooppuntdeelnemers (volledige knooppunten), de zogenaamde ‘nodes’. Deze knooppunten zijn van vitaal belang voor deze gedecentraliseerde ecosystemen, omdat ze kunnen verifiëren dat transacties en blokken op het netwerk correct worden gevormd. Er wordt beargumenteerd dat naarmate Bitcoin blijft groeien, het aantal personen dat een volledig knooppunt op het netwerk beheert, zal afnemen. Dit komt omdat naarmate het netwerk meer wordt gebruikt, de kosten die samenhangen met de bandbreedte ook toenemen. Deze voorspelde drop-off wordt toegeschreven aan het feit dat knooppunten op het Bitcoin-netwerk niet economisch worden gestimuleerd om te blijven werken. Masternodes zijn bedoeld als oplossing voor dit probleem. Net als het Bitcoin-netwerk zijn masternodes volledige knooppunten, maar een onderscheidend kenmerk is dat individuen worden beloond voor het gebruik van deze masternodes.

Het gebruik van masternodes

Het gebruik van een masternode vereist een onderpand van 1,000DASH. Dit werkt ontmoedigend voor operators om kwaadwillende activiteiten uit te voeren die het netwerk kunnen schaden. Het zorgt er ook voor dat geen enkel individu het netwerk van masternodes kan besturen, vanwege de financiële barrière om dit te doen. 45% van de blokbeloningen wordt toegewezen aan betalende masternodes voor het onderhoud van het netwerk. De verantwoordelijkheden van een masternode omvatten:

 • PrivateSend functie
 • De InstantSend-functie faciliteren
 • Governance (DGBB)
 • Dash Evolution faciliteren (momenteel niet uitgebracht)

PrivateSend

Een van de nadelen van Bitcoin is de beperkte privacy. De transacties op het Bitcoin netwerk zijn zodanig gestructureerd dat het in theorie mogelijk om transacties op individueel niveau vast te stellen. Een Bitcoin-adres is gekoppeld aan een verzender cq ontvanger en is niet afhankelijk van de transactie op zich. Is het adres te koppelen aan de persoonlijke identiteit van een individuele gebruiker dan kunnen de geldstromn van die persoon eenvoudig in kaart worden gebracht.

Dash heeft als doel Bitcoins gebrek aan krachtige bescherming van de privacy van de gebruikers te verbeteren door gebruik te maken van zijn PrivateSend-functie.

Dash’s PrivateSend-functie is een verbeterde versie van CoinJoin. CoinJoin is een anonimisatiemethode voor transacties die voor het eerst werd voorgesteld door Gregory Maxwell. CoinJoin verhoogt de privacy van gebruikers door meerdere betalingen te combineren in één enkele transactie, Hierdoor wordt het voor derden moeilijker om nauwkeurig de geldstromen in kaart te brengen. Gregory Maxwell beschreef de kernfunctionaliteit van CoinJoin op de volgende manier:

‘Als je een betaling wilt doen, zoek dan iemand anders die ook een betaling wil doen en combineer beiden’

De PrivateSend-functie gebruikt het samenvoegen van verschillende betalingen tot één transactie via CoinJoin en innoveert op de volgende manier:

 • Coupures
 • Ketenbenadering
 • Denominaties en ketenbenadering

Om de gebruikersprivacy op het netwerk te verbeteren, worden gebruikerstransactie-ingangen opgesplitst in de volgende gemeenschappelijke benamingen: 0.01DASH, 0.1DASH, 1DASH en 10DASH. Het proces waarbij gebruikerstransactie-ingangen op het netwerk worden gemengd, staat bekend als een mengsessie of -ronde.

De ketenbenadering beschrijft het proces van het uitvoeren van meerdere mengsessies, die er telkens voor zorgt dat de anonimiteit van de gebruiker verder toeneemt. Elke mengsessie is beperkt tot drie gebruikers, dus een externe derde partij heeft een kans van één op drie om een ​​transactie te kunnen volgen. Daarnaast is de hoeveel te versturen DASH beperkt tot 1000 eenheden. Als er dus grotere hoeveelheden moeten worden verzonden zijn er meerdere sessies voor nodig.

 

Voorbeeld van de werking van Dash’s PrivateSend-functie:

 1. De functie PrivateSend splitst de transactie-invoer van een gebruiker op in discrete standaarddenominaties, met de volgende benamingen: 0.01 DASH, 0.1 DASH, 1 DASH en 10 DASH.
 2. De Dashboard-portemonnee van de gebruiker start een verzoek naar een masternode, zodat deze zich ervan bewust wordt dat een gebruiker een bepaalde denominatie van Dash-munten wil versturen / combineren.
 3. Masternode zendt een bericht naar het netwerk dat aangeeft dat het klaar is om een ​​denominatie te mixen en dat er een gebruiker wacht.
 4. Twee andere personen, die ook dezelfde denominatie van Dash-munten willen combineren, maken verbinding met de masternode die de transactie van de andere gebruiker host.
 5. De mengsessie begint. In de mengsessie mengt de masternode de ingangen en instrueert de portefeuilles van alle drie gebruikers om de nu gemengde invoer terug te betalen aan zichzelf.
 6. De portemonnee van een gebruiker herhaalt deze mixsessie meerdere keren om het geld volledig te anonimiseren.

(Opmerking: fondsen die betrokken zijn bij het mengproces verlaten nooit de portemonnee van een gebruiker, zodat het hele proces betrouwbaar en veilig kan blijven)

InstantSend en Transaction Locking

Deze functie van het protocol is bedoeld om directe transacties op het netwerk mogelijk te maken. In de huidige cryptocurrency-systemen zoals Bitcoin moeten individuen een bepaalde periode wachten voordat voldoende blokken kunnen worden gevormd om een ​​transactie veilig te bevestigen. Deze beperking mag dan wel de veiligheid van de transacties waarborgen, de wachttijd maakt de handel verre van efficiënt. In het geval van het Bitcoin-netwerk duurt het bijvoorbeeld gemiddeld 10 minuten voor een blokbevestiging. De InstantSend-functie bestaat uit een transactieblokkeringselement dat is ontworpen om dit probleem op te lossen.

Transactievergrendeling is een mechanisme dat is ontworpen om de manier te verbeteren waarmee dubbele uitgaven worden afgehandeld in bestaande cryptocurrency-systemen. Deze benadering resulteert in snellere transactietijden. Bij transactieblokkering wordt de intentie om geld te versturen en te ontvangen gecommuniceerd naar het hele netwerk. Dit wordt bereikt door een bericht te verzenden dat bestaat uit de transactie en de bijbehorende vergrendelingsopdracht. Zodra dit bericht naar de rest van het netwerk wordt uitgezonden, zullen masternodes overeenstemming bereiken over de geldigheid van de transactieslot. Als consensus wordt bereikt, wordt een ander bericht doorgegeven aan de rest van het netwerk, wat aangeeft dat alle klanten de vergrendeling van het geld moeten respecteren. Ook worden alle conflicterende transacties of conflicterende blokken daarna geweigerd, tenzij ze overeenkomen met de transactie-ID van de vergrendeling. Door masternodes meer autoriteit te geven met betrekking tot InstantSend-transacties, kan dubbele uitgavenbescherming worden gegarandeerd op een manier die niet resulteert in hoge transactietijden.

Gedecentraliseerde governance door Blockchain (DGBB) en financiering

De grondgedachte achter Dash’s DGBB is om bestuur en financiering aan te pakken, twee kwesties die met tal van cryptocurrency-projecten in dit ecosysteem worden geconfronteerd. Traditionele opvattingen over gecentraliseerd bestuur zijn in strijd met de gedecentraliseerde ideologie waarop dit ecosysteem is gebouwd. Toch is gedecentraliseerd bestuur ook een extreem moeilijk concept omdat een centrale beslissingsmaker niet bestaat. Bij DGBB worden beslissingen over governance genomen door masternodes op het netwerk.

De DGBB dient ook als een middel voor het Dash-netwerk om zijn eigen ontwikkelingen te financieren. Dash doet dit door 10% van elke blokbeloning te verdelen om budgetvoorstellen te financieren. Het zelffinancieringsmodel van DGBB bestaat uit drie belangrijke componenten: voorstellen, stemmingen en begrotingen. Binnen dit model zijn enkele opties aanwezig:

 • Iedereen kan een voorstel indienen (tegen een kleine vergoeding).
 • Masternode-operators kunnen reageren op voorstellen: Ja, Nee, Onthouden.
 • Goedgekeurde voorstellen worden gebudgetteerd.
 • Succesvol goedgekeurde voorstellen worden rechtstreeks uit de Dash blockchain betaald.
 • Poposals die ten minste 10% van de masternodes op het netwerk goedkeuren, zullen worden gefinancierd.

De toekomst

Voor DASH geldt hetzelfde als voor de meeste cryptocurrencies: wil een munt slagen dan is de aanwezigheid van een duidelijke meerwaarde essentieel. In dat opzicht is DASH een munt met een groot onderscheidend vermogen. Aan de ene kant richt met zich op het garanderen van de privacy van de gebruiker, aan de andere kant tracht men met innovatieve oplossingen te komen voor de meest voorkomende problemen zoals het aanpakken van de transactiesnelheid. In het kort beschikt DASH over een aantal eigenschappen die het onderscheiden van de rest:

Het maximale aanbod van Dash is beperkt tot 18.900.000. Dit beperkte aanbod kan mogelijk in de toekomst leiden tot een grotere vraag.

 • Vraag en aanbod.

De populariteit van privacymunten toont aan dat er in de crypto-gemeenschap een vraag bestaat naar valuta’s die veiligheid en anonimiteit bieden. Snelle en betaalbare transacties zijn ook gewild en dit zijn allemaal gebieden die Dash wil aanpakken.

 • PrivateSend en InstantSend.

Met de InstantSend-functie van Dash kunnen betalingen binnen een seconde worden bevestigd, terwijl PrivateSend de transactie-ingangen combineert met die van andere gebruikers om de herkomst van fondsen te verbergen en de privacy te beschermen.

 • Voordelen ten opzichte van bitcoin.

Dash kan sneller en goedkoper transacties aanbieden dan bitcoin, ‘s werelds grootste en meest zichtbare cryptocurrency. Dit zou zijn legitimiteit in de ogen van het grote publiek kunnen vergroten.

Dash wordt vermeld op een uitgebreid scala aan cryptocurrency-beurzen en kan ook rechtstreeks worden gekocht met verschillende fiat-valuta’s. Dit maakt het gemakkelijk toegankelijk voor nieuwe gebruikers van cryptocurrency en helpt ook bij het verbeteren van de publieke perceptie van de geloofwaardigheid.

 • DASH is democratisch.

Het Dash-netwerk is voorzien van een autonoom governancesysteem waarmee iedereen een voorstel kan indienen bij de community. Over dat voorstel wordt vervolgens gestemd door het netwerk van Dash van meer dan 4.000 masternodes. 10% van de blokbeloning wordt gereserveerd om deze ontwikkelingsprojecten te financieren.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Dash focust op veiligheid
Sluiten