Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 9 jan 2018

Vijf redenen om (niet) in Dash te investeren #cryptocoins

Inmiddels lijken de meeste mensen door te hebben dat er meer cryptocurrency bestaan behalve Bitcoin en Ethereum. Dash is nog een digitale valuta en is een samentrekking van de woorden Digital en Cash. De cryptocurrency werd geboren in 2014 en is gaandeweg steeds populairder geworden. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet met Dash aan de gang te gaan. 

Gebruiksvriendelijk

Zoals de naam al aangeeft is Dash bedoeld als digitaal geld om daadwerkelijk ook dingen mee te kunnen kopen. Veel cryptocurrency zijn voornamelijk bedoeld om in het eigen netwerk te gebruiken. De doelgroep van dash is dan ook het algemene publiek en het systeem is met het oog hierop stuk gebruiksvriendelijker gemaakt, vergeleken met andere crypto coins. Dat zorgt ervoor dat de stap naar het bezig gaan met de digitale valuta ook wat minder groot is en mensen eerder geneigd zullen zijn om het eens te proberen, wat goed is voor de waarde van de Dash coins.

Dash

Anonieme transacties

Veel mensen worden er ontzettend moe van dat alles wat je doet in de gaten gehouden lijkt te worden door middel van camera’s en microfoons in smartphones, laptops en smart tv’s. Of het nu waar is of niet, veel mensen neigen ernaar om anoniem te willen blijven. Dash  begon oorspronkelijk als Darkcoin, omdat het niet traceerbare transacties beloofde. Later werd de naam veranderd, maar het is nog steeds mogelijk om transacties anoniem uit te voeren door het zogenaamde CoinJoin concept. Hierbij maak je samen met iemand anders een betaling, waardoor het niet mogelijk (of een stuk moeilijker) is om de oorsprong van de betalingen te achterhalen. Voor veel mensen zal dit een groot voordeel zijn, maar natuurlijk zal het ook wat meer louche partijen aantrekken.

hackers hacker Apple

Lage transactiekosten

Telkens als je transacties uitvoert met je cryptocurrency moet je hiervoor transactiekosten betalen. Bij sommige cryptocurrency is dit hoger dan bij andere en de kosten bij Dash zijn redelijk laag. Dit voordeel is één van de redenen dat veel mensen de digitale valuta erg interessant vinden en eerder voor Dash gaan dan voor andere coins.

Proof of Work algoritme

Net als Bitcoin is Dash ook gebaseerd op het Proof of Work systeem. Hierbij verdien je coins voor het werk dat je verricht en dat werk is in dit geval het mijnen van de coins. Een groot nadeel aan dit systeem is dat het ontzettend veel rekenkracht en energie kost en voor behoorlijk wat vervuiling zorgt in de wereld. Afgezien van het milieu en mogelijke maatregelen van overheden hiertegen, brengt het systeem ook nog andere problemen. Naarmate het netwerk groter wordt zal het ook gaan haperen door bijvoorbeeld het hoger aantal transacties dat uitgevoerd moet worden.

Dash Bitcoin

Afhankelijk van veel actieve gebruikers

Een ander nadeel aan Dash heeft te maken met het anoniem versturen van transacties. Om deze zogenaamde PrivateSend feature goed te laten werken moeten er namelijk veel actieve gebruikers zijn. Veel huidige gebruikers klagen op het moment over dat dit niet het geval is (of dat niet veel mensen van de dienst gebruik maken) en dat het mixen van de transacties hierdoor erg langzaam verloopt. Het zou opgelost kunnen worden doordat er meer actieve gebruikers komen, maar als dat niet gebeurt is de kans groot dat huidige gebruikers elders hun heil gaan zoeken.

Hoewel Dash het behoorlijk goed lijkt te doen, zijn sommige mensen bang dat de cryptocurrency het op de lange termijn niet zal redden. Een cryptocurrency die een behoorlijke kans lijkt te hebben om het op de lange termijn te halen is Ripple. Deze digitale valuta wordt zelfs door veel financiële instanties ondersteund en blinkt uit in ontzettend snelle transacties.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in Dash te investeren #cryptocoins
Sluiten