Ilona Braam
Ilona Braam Tech 5 mei 2019

AI slaat weer toe: deze gegenereerde “mensen” zien er huiveringwekkend echt uit

Waar je in oudere games duidelijk kunt zien dat je met digitale personages te maken hebt, zijn spelletjes tegenwoordig een stuk realistischer geworden. Soms lijkt het zelfs alsof je met echte acteurs te maken hebt, maar doorgaans lijkt er toch “iets” niet helemaal te kloppen. Daar zou binnenkort echter best verandering kunnen komen, dankzij AI’s die zich ermee gaan bemoeien. Zo heeft de Japanse startup DataGrid een AI losgelaten om mensen te creëren en als je niet heel aandachtig naar de beelden kijkt, lijkt het alsof je met echte mensen te maken hebt.

Kunstmatig gegenereerde mensen

Het resultaat van project is te bekijken in de onderstaande video. Hierin zie je verschillende “mensen” die helemaal niet bestaan, maar toch behoorlijke echt lijken. Zoals gezegd is hiervoor kunstmatige intelligentie ingezet en deze heeft alles zelf gecreëerd, van de gezichten en kleding tot de kapsels en de manier waarop de modellen zich bewegen. Om dit te bewerkstelligen is een Generative Adversarial Network (GAN) gebruikt, waarbij in basis een kunstmatig neuraal netwerk een ander neuraal netwerk constant probeert te foppen met gegenereerde beelden, totdat het tweede netwerk de beelden niet meer kan onderscheiden van beelden van echte mensen.

Virtuele modellen voor advertentie-industrie

Het project zou volgens de makers op verschillende manieren ingezet kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het creëren van virtuele modellen voor de mode en advertentie-industrie. Uiteraard zou de technologie ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld games realistischer te maken, maar redelijk wat mensen maken zich ook zorgen over wat meer sinistere toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker om echte beelden te onderscheiden van gegenereerde beelden, waardoor fake news veel lastiger te herkennen wordt. Daarnaast lijkt het er steeds meer op dat de mens in de toekomst mogelijk nergens meer voor nodig zal zijn en we kennen natuurlijk behoorlijk wat doemscenario’s uit films met betrekking tot kunstmatige intelligentie.

Een ander project waarbij een AI is ingezet om nep mensen te creëren vind je op de site thispersondoesnotexist.com. Hier kun je weer een reeks foto’s bekijken van mensen die helemaal niet bestaan, maar er toch verdacht echt uit zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
AI slaat weer toe: deze gegenereerde “mensen” zien er huiveringwekkend echt uit
Sluiten