Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 21 mei 2020

Dataroof bij easyJet: gegevens 200.000 Nederlandse klanten gestolen

Er is digitaal ingebroken bij de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet, waardoor de gegevens van 200.000 Nederlanders zijn gestolen. Een woordvoerder bevestigt dat het niet alleen om de reisplannen, maar ook om de e-mailadressen van die gebruikers gaat.

Daarnaast zijn de creditcardgegevens van 58 Nederlanders buitgemaakt. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat het om een “zeer geavanceerde cyberaanval” gaat. De data is inmiddels ontoegankelijk gemaakt, aldus easyJet. Vooralsnog is er nog geen bewijs opgedoken waaruit blijkt dat de kwaadwillenden de persoonlijke gegevens misbruikt hebben. De getroffen klanten worden ingelicht en moeten alert zijn op phishing.

Dataroof bij easyJet

Verder laat de woordvoerder weten dat de getroffen klanten uit Nederland uiterlijk 26 mei op de hoogte gebracht worden. De mensen wiens creditcardgegevens buitgemaakt zijn, hebben al een bericht ontvangen van easyJet. De luchtvaartmaatschappij heeft hen zelfs ondersteuning aangeboden.

EasyJet data klanten
Vliegtuigen aan de grond (Afbeelding: Oli Scraff / AFP)

Afgelopen dinsdag kwam in het nieuws dat er digitaal ingebroken was bij de maatschappij. In totaal werden de gegevens van negen miljoen mensen binnengehaald. Dat gaat dan om de e-mailadressen en reisplannen. Daarnaast zijn de creditcardgegevens van easyJet 2.208 klanten buitgemaakt.

Wees waakzaam

Ondanks het feit dat het er niet op lijkt dat kwaadwillenden nu met de gegevens aan de haal gegaan zijn, doe je er goed aan je creditcard rekening in de gaten te houden de komende tijd, zeker wanneer je één van de getroffen personen bent. Ook moet je blijven opletten als je e-mailadres nu in handen is van mensen die phishingaanvallen versturen. Klik dus niet zomaar op mails die je eigenlijk niet vertrouwd. Zeker als die communicatie lijkt de te komen van easyJet, dan mag je daar voorlopig een vraagteken bij plaatsen.

De luchtvaartmaatschappij heeft nu forensische experts aangesteld die moeten uitzoeken wat er precies gebeurd is. Ook de Britse autoriteiten op het gebied van cyberveiligheid zijn ingelicht.

NU.nl

Reageer op artikel:
Dataroof bij easyJet: gegevens 200.000 Nederlandse klanten gestolen
Sluiten