Twitter neemt afscheid van Darth Vader-acteur David Prowse

David Prowse, die de rol vertolkte van Darth Vader in de originele Star Wars-films, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dit hebben de familie en het managementteam van de acteur afgelopen zaterdag bevestigd. Collega’s en miljoenen fans nemen op Twitter afscheid van de acteur.

De manager van Prowse, Thomas Bowington, noemt het een ‘hartverscheurend verlies voor miljoenen fans over de hele wereld’. “David gaf Darth Vader een houding en karakter die essentieel was voor het personage.” Aldus Bowington. “Hij liet Vader uit het script springen en op het grote doek verschijnen. David was voor alles in en droeg bij aan het succes van wat een gedenkwaardig tragisch personage zal worden. Moge hij rusten in vrede.”

David Prowse vertolkte een glansrol

Prowse was vooral bekend van zijn glansrol in de originele Star Wars-trilogie. De acteur speelde mee in films als: A New Hope, The Empire Strikes Back en Return Of The Jedi. Prowse scheen regelmatig plots van de Star Wars-films te verklappen en had financiële conflicten met Lucasfilm, de studio die de films maakte. Om deze redenen gingen de studio en Prowse met ruzie uit elkaar.

Prowse staat ook bekend om zijn rol als Green Cross Code man, een Brits verkeerskarakter dat kinderen hielp de weg over te steken. Met zijn oneliner ‘Stop, look and Listen’ gooide hij hoge ogen bij het publiek. Het heeft hem zelf de felbegeerde award voor ‘Most Excellent Order of the British Empire’ opgeleverd.

Collega’s nemen afscheid

Niet alleen Thomas Bowington spreekt condoleances uit, ook Star Wars-acteur Billy Dee Williams heeft zijn medeleven getweet. “Ongelofelijk verdrietig om te horen dat Dave Prowse is overleden. Het was een groot cadeau om met hem samen te werken en een eer om hem mijn vriend te noemen.”

Acteur Anthony Daniels, droid C-3PO in Star Wars, tweette het treurige nieuws gehoord te hebben. “Dave’s iconische personage domineerde de film in ’77 en heeft dat sindsdien altijd gedaan. En zal dat altijd blijven doen.”

Warwick Davids, Wicked Ewok in Return Of The Jedi, tweette: “Hij leerde me veilig de weg oversteken. De GreenXcode en een gesigneerde Darth Vader poster hadden een mooie plek op mij slaapkamerwand. Voor de 11-jarige ik was hij een echte held.”

Acteur, Daniel Logan sprak ook op Twitter zijn condoleances uit. “Darth Vader is niet meer hetzelfde zonder jou in zijn kostuum.”

Meer Star Wars-iconen overleden

David Browse is niet het eerste Star Wars-icoon wat dit jaar is overleden. Ook Star Wars designer Ron Cobb is niet meer onder ons. Lees hier meer over Cobb.

Reageer op artikel:
Twitter neemt afscheid van Darth Vader-acteur David Prowse
Sluiten